Luister
muziek
23 november 2023 - 11:25
Deel dit artikel:

Voltallige Valkenswaardse raad wil stokje voor lozingen in de Dommel steken: 'Onaanvaardbaar'

Alle partijen uit de gemeenteraad van Valkenswaard hebben gezamenlijk een brief geschreven aan grensgemeenten aan de Dommel, waterschap de Dommel en de provincie Noord-Brabant. Ze zijn de lozingen van Nyrstar in Lommel namelijk zat. "Dit is onaanvaardbaar", schrijven ze onder meer in de brief.

valkenswaard24
  / / Redactie
Advertentie

Nyrstar zit gevestigd in het Belgische Lommel en loost van daaruit legaal duizenden kilo's chloriden en sulfaten in de Dommel, via vervuild afvalwater. Dat mogen ze vooralsnog tot eind 2025 blijven doen. De voorbereidingen voor het vernieuwen van die overeenkomst lopen inmiddels. Maar dat vinden de Valkenswaardse partijen onaanvaardbaar.

Valkenswaardse wateren

In de brief schrijven de fractievoorzitters van de partijen: "De Dommel stroomt al snel na de lozingen de grens over en daardoor komt deze vervuiling vooral terecht op Nederlands grondgebied en oppervlaktewater, als eerste in de grensgemeente Valkenswaard. Het is anno 2023 onaanvaardbaar dat oppervlaktewater op deze wijze wordt vervuild." Daarbij stroomt de Dommel door een Natura2000-gebied. "Daar wordt met man en macht geprobeerd om de natuur zo goed mogelijk te beschermen tegen schadelijke menselijke invloed en gelden strenge milieueisen. Waterschap De Dommel treedt terecht streng op tegen overtredingen die de waterkwaliteit van de Dommel aantasten."

Vanaf 2027 zijn alle EU-lidstaten verplicht om te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water, die voorschrijft dat alle waterbeheerders dan voldoen aan hun eigen doelstellingen. "Daar passen dergelijke lozingen echt niet in", aldus de partijen. "De gemeente Valkenswaard is niet het bevoegde gezag om een nieuwe vergunning wel of niet te verlengen, maar is als grensgemeente wel belanghebbende en kan vanuit die positie wel aandringen op het niet meer verlengen of hernieuwen van een dergelijke vergunning."

Reactie richting België

De partijen sluiten af met een oproep aan hun buren en medebestuurders: "Wij willen met klem aandringen bij onze bestuurder van het waterschap, provincie en gemeenten die deel uitmaken van het stroomgebied de Dommel om een reactie in te dienen bij de gemeente Pelt en de provincie Limburg in België, waarin met nadruk gesteld wordt dat een verlenging of hernieuwing van deze vergunning onaanvaardbaar is in deze tijd en betrokkenheid en inspraak geborgd moet zijn."

Motie

Inmiddels is er een motie aangenomen tegen de lozingen van Nyrstar in de Dommel. Hierbij wordt het college van B&W van gemeente Valkenswaard aangespoord om zich in te zetten tegen de vervuiling van de rivier en dat Nyrstar stopt met de lozingen.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie