De gemeente Heeze-Leende is misschien wel een van de weinige gemeenten in ons land dat twee natuurbruggen kent. In 2013 werden er twee ecoducten aangelegd. Een over de Valkenswaardseweg en de andere over de snelweg A2. Dit jaar liggen de ecoducten er tien jaar maar wat is er veranderd op het gebied van flora en fauna door de komst van de aanleg van de naruubruggen?
Boswachter Erik Schram van Staatsbosbeheer: "De ecoducten zijn aangelegd om natuurgebieden te verbinden. Dieren kunnen zich nu zelf verplaatsen in een groter natuurgebied. Daarbij is het ook veel veiliger geworden voor automobilisten omdat er minder wildaanrijdingen zijn."
Ook boswachter Nick Jeurissen van Brabants Landschap ziet een toegevoegde waarde van de ecoducten. "We zien duidelijk dat dieren, groot en klein, gebruik maken van de ecoducten. Salamanders, kikkers en padden maar ook reeën, de das en de wolf zijn al overgestoken. Belangrijk is dat we dierensoorten kunnen behouden. Denk bijvoorbeeld aan de speerwaterjuffer. Een zeer zeldzaam diertje dat aan beide kanten een populatie heeft. Op deze manier kan het diertje blijven bestaan. Na tien jaar zien we duidelijk de meerwaarde. Het enige dat we hebben aangepast is de natte zone op het ecoduct bij het Leenderbos. Deze vielen in de droge zomers droog en hebben deze nu aangepakt en een dikke leemlaag aangebracht."
De natuurbeheerders zijn zeer tevreden over de ecoducten en hebben laten zien van grote meerwaarde te zijn. Een droom zou zijn om ook een ecoduct te hebben over de Somerenseweg om ook deze twee natuurgebieden met elkaar te verbinden. Door crowdfunding en een donatie van het Rabobank coöperatiefonds worden er binnenkort een aantal amfibietunnels aangelegd onder de weg. Doordat het een vochtig gebied is steken hier jaarlijks vele duizenden kikkers, padden en amfibieën over. Vrijwilligers van IVN zijn hier tientallen uren per seizoen mee bezig tijdens de paddentrek.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android