In 2024 gaat de zorgpremie weer flink omhoog. Om daarop te besparen verhoogt in Noord-Brabant 21 procent van de verzekerden van 18 jaar en ouder hun eigen risico van 385 naar 885 euro. Dit percentage ligt een stuk lager dan vorig jaar.
Toen koos namelijk 43,5 procent van de Brabanders voor een maximaal eigen risico. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer op basis van een miljoen vergelijkingen.
Als je zorg nodig hebt uit de basisverzekering dan betaal je altijd de eerste 385 euro zelf. Je kunt ervoor kiezen om dit eigen risico te verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. In ruil daarvoor krijg je korting op de zorgpremie. Gemiddeld krijg je bij het maximale eigen risico 16,28 euro per maand korting. Een kleine 200 euro op jaarbasis.
In Noord-Brabant hebben naar verhouding iets minder inwoners een maximaal eigen risico dan in andere provincies. Het landelijk gemiddelde komt namelijk neer op 21,1 procent. Dit is opvallend, want vorig jaar kozen Brabanders juist het vaakst voor een eigen risico van 885 euro. In Drenthe en Flevoland ligt het percentage vooralsnog het laagst (beide 14,7 procent).
Naast het verhogen van het eigen risico, zijn er ook andere manieren om te besparen op de zorgpremie. Zo kan ook overstappen van zorgverzekeraar schelen in de portemonnee.
Nergens in Brabant stappen zoveel inwoners over van zorgverzekeraar als in Eindhoven en Den Bosch. Van 2019 tot en met 2023 wisselde jaarlijks gemiddeld 7,8 procent van de inwoners van zorgverzekering. Afgelopen jaar ging het in beide gemeenten zelfs om bijna 10 procent. De vijf gemeenten met het hoogste percentage overstappers zijn:
In Rucphen (4,3 procent) en Zundert (5,1 procent) switchen inwoners juist het minst vaak van zorgverzekeraar. Benieuwd naar de cijfers van gemeente Cranendonck? Daar stapten 7,6 procent van de inwoners over in 2022. In gemeente Valkenswaard was dat 7,9 procent.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android