Op vrijdagmiddag stroomt het zaaltje van de bibliotheek aan De Hofnar vol. Ruim vijftig personen uit de regio vinden een stoel en zijn in afwachting van de opening van Oogcafé Valkenswaard. De bijeenkomst is bedoeld om mensen met een visuele beperking en hun eventuele partner, familie of vrienden samen te brengen.
Sommige bezoekers komen binnen met een blindenstok. Anderen dragen een donkere bril en soms ook een zonneklep. Twee personen stappen binnen met een blindengeleidehond. Het is overduidelijk; deze middag staan slechtzienden en blinden centraal in de eerste bijeenkomst van Oogcafé Valkenswaard en Omgeving. Er is door de bibliotheek gezorgd voor koffie, er is cake en zodra ook wethouder Bram Bots gearriveerd is (Sociaal Domein), wordt afgetrapt door Stefan Borgers, één van de vrijwilligers van het team. Hij heet iedereen welkom en geeft de microfoon onmiddellijk door aan zijn collega Johanne Schellens.
“We zijn erg dankbaar dat er zo’n goede opkomst is”, zo begint Johanne haar toespraak namens het organiserend team. “Dit is het veertiende Oogcafé van Noord-Brabant.” Daarna vertelt ze over haarzelf en haar partner Fons. “Fons zit ook in het team, verricht hand- en spandiensten en brengt mij zonder protesteren overal heen, behalve naar het voetbalveld, want daar heb ik helemaal niks mee. Als we ergens heen gaan, gaan we het liefst met de tandem.”
Ze vertelt over haar donkere bril en over de klep die ze draagt tegen het felle licht. Ze bedankt de gemeente en de diverse Oogcafés die geholpen hebben met het opzetten van het Valkenswaardse Oogcafé. Er volgt applaus als ze memoreert dat wethouder Bram Bots is genomineerd voor Beste Bestuurder 2023 van Nederland. Ook een jarige in de zaal wordt gefeliciteerd. “Een Oscarmomentje”, zegt ze.
Wethouder Bram Bots komt voor het eerst in contact met het Oogcafé tijdens de Seniorenmarkt, van het SeniorenBelang Valkenswaard. “Daar hoorde ik dat het ontzettend belangrijk is voor lokale overheden om er aandacht aan te besteden. Maanden later staat een aantal inwoners bij mij om het te hebben over het opstarten van een Oogcafé.” Bram Bots wordt hierdoor extra tot nadenken aangezet. “Vanwege de inclusie willen we iedereen mee kunnen laten doen. Dat is ontzettend belangrijk”, aldus de wethouder, die refereert aan de nieuwe slogan ‘Valkenswaard Oog voor Iedereen’. “Dat het een ontmoetingsplek mag zijn en een plaats waar kennis wordt overgebracht naar gemeente en inwoners.”
Samen met haar hond Splinter komt Miranda van Otterdijk naar voren om als één van de vrijwilligers te vertellen over haar aandoening en wat iedereen kan verwachten van het Oogcafé. “Ik heb in de loop der tijd heel veel inlevermomenten gehad. Elk inlevermoment heeft natuurlijk te maken met een stuk rouw. Want je verliest wéér wat. Ik paste me al 23 jaar lang aan aan mijn beperking, totdat ik van slechtziendheid naar blindheid ging.” Ze vertelt over haar behoefte om een zinvolle tijdsbesteding te gaan zoeken. “Ik was aan een reset toe en ging naar Visio Het Loo Erf voor revalidatie. Dat bleek een goede keuze, want ik ben vrijwilligerswerk gaan doen, bij de Luistertelefoon gegaan en gaan sporten. Mijn leven kreeg een nieuwe betekenis. Vooral door het contact met anderen die ook slechtziend of blind zijn.” Ze beklemtoont dat het doel van het Oogcafé de ontmoeting is. “En dat kan ook een gezellig babbeltje zijn, hoor. Alles kan. We horen van jullie heel graag waar je behoefte aan hebt, waar je zoekend naar bent.”
Als ervaringsdeskundige met Oogcafés vertelt slechtziende Lisette Couwenberg over de komende thema’s. Elke derde vrijdag van de maand zal het Oogcafé plaatsvinden in de bibliotheek, die daarvoor spontaan haar ruimte beschikbaar stelt. Op 16 februari om 14.00 uur komt Judocus van Hedel met een workshop over voelen, ruiken en proeven. De Blindenbibliotheek, in de persoon van Janneke Bakker, presenteert zich op 15 maart met het onderwerp Passend Lezen. Op 19 april geeft Miranda een presentatie over eigen ervaringen en 19 mei komt vertegenwoordigster Bianca Spang van expertisecentrum Koninklijke Visio. 21 Juni spreekt Evert Meijs over zijn voetreis naar Santiago de Compostela.” Dan noemt ze met naam en toenaam de teamleden van het Oogcafé: Stefan Borgers, Fons en Johanne Schellens, Henk Bartels, Miranda van Otterdijk, Margriet Kreijns en zij zelf.
Stefan Borgers stelt tenslotte voor om te zijner tijd een themabijeenkomst te houden over het onderwerp Digimaatjesproject van de Oogvereniging. Hij geeft een inkijkje in de digitale wereld van dit moment. “Maar ruim twee miljoen mensen in ons land kunnen daar niet aan meedoen. Het is voor hen vaak een struikelblok, zeker voor slechtzienden en blinden. Gelukkig zijn hier in de bibliotheek allerlei gratis cursussen, maar nog niet voor mensen met een beperking.” Het Digimaatjesproject wil graag weten tegen welke problemen slechtzienden aanlopen, zodat ze zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden voor een themamiddag en kunnen kijken hoe zo goed mogelijk digitale hulp kan worden aangeboden.
Hij bedankt iedereen voor de komst en nodigt uit om nog te blijven voor een gezellig samenzijn.
Eén van de aanwezigen brengt een uitzending onder de aandacht van Omroep Brabant over Patrick Lavrijssen uit Reusel. “Hij is blind en gaat voor het eerst in de ton staan bij het tonpraten. Een buut over de grappen van iemand die blind is.” Jef Tooten van SeniorenBelang Valkenswaard vertelt bij een kopje koffie over de belangrijke plek die het Oogcafé-in-wording kreeg op de Seniorenmarkten in Valkenswaard en Aalst-Waalre. “Daar hebben zich verschillende mensen aangemeld.” Tenslotte vraagt een aanwezige: “Ik zoek een lotgenoot die een glaucoom-operatie heeft ondergaan. Ik heb druppels gehad, maar die hebben niet gewerkt.” Een Franstalige dame, Adeline, wordt met het vertalen geholpen door Brigitte en Petra uit Son en Breugel ondersteunt de start in Valkenswaard maar al te graag. Haar hulphond ligt ontspannen onder haar stoel.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android