Luister
muziek
10 februari 2024 - 11:54
Deel dit artikel:

Dit gaat de verhoging van de wegenbelasting voor jou betekenen

Automobilisten gaan dit jaar meer betalen voor de wegenbelasting. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende de gevolgen voor iemand met een benzineauto van 1200 kilo, het gewicht van een Volkswagen Golf. Brabant wordt dan 7 procent duurder. Een eigenaar gaat 672 euro betalen.

Omroep Brabant
  / Corné Verschuren
Advertentie

Alles bij elkaar opgeteld verwacht het CBS dat de overheid dit jaar zo'n 6,8 miljard euro kan innen. Dat is bijna zeven procent meer dan in 2023.

De hoogte van de wegenbelasting hangt af van het gewicht, de brandstof en de CO2-uitstoot van je auto. De wegenbelasting, zoals de motorrijtuigenbelasting in de volksmond heet, bestaat uit twee delen: een rijksdeel en een provinciale heffing.

Daardoor verschilt de belasting ook per provincie. Bijna alle provincies verhogen de zogeheten opcenttarieven van de motorrijtuigenbelasting. Automobilisten krijgen één aanslag voor de motorrijtuigenbelasting.

Het CBS ging uit van een Volkswagen Golf. Het aantal kilometers dat iemand rijdt, is niet van invloed op het belastingbedrag.

Wat valt op in de regionale cijfers?

  • In alle provincies is de wegenbelasting hoger dan vorig jaar.
  • Automobilisten van Zuid-Holland en Gelderland betalen komend jaar met 716 euro het meeste motorrijtuigenbelasting. Dat was in 2023 respectievelijk 668 euro en 660 euro.
  • In Noord-Holland is dit bedrag het laagst: 656 euro.
  • In Brabant, Utrecht, Overijssel, Limburg en Flevoland betalen automobilisten volgend jaar 672 euro.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie