Luister
muziek
10 Februari 2024 16:50
Deel dit artikel:

In beeld: Peter Kooijman voegt zich in illuster carnavalsrijtje

Opnieuw is tijdens de ontvangst van de prinsen op carnavalszaterdag in het gemeentehuis van Valkenswaard iemand in het zonnetje gezet door hem te benoemde tot Lid in de Orde van de Reigerij van de Baronie van Ginneve tot Zilberreg. Het is Peter Kooijman, vanwege zijn bijzondere verdiensten voor het carnaval in de gemeente Valkenswaard.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

De dragers van deze orde zijn gerechtigd de jaarlijkse ontvangst van de prins op het gemeentehuis bij te wonen en worden daarvoor uitgenodigd. Dit jaar ontvangt de heer PeterKooijman uit handen van burgemeester Ederveen de versierselen die behoren bij de benoeming tot Lid in de Orde van de Reigerij van de Baronie van Ginneve tot Zilberreg.

Peter Kooijman krijgt de versierselen omdat hij jarenlang uitbater was en het gezicht van uitgaanscentrum De Senaat, voorheen De Columbus. In De Senaat werd vele jaren op vrijdagmiddag en vrijdagavond voor carnaval het bijzonder populaire en drukbezochte ‘Nooit te Vruug’ georganiseerd als start van het Striepersgatse Carnaval. Ook hebben de prinsen daar veelvuldig het ontbijt genuttigd en was De Senaat de place to be voor de jeugd van 18-plus om carnaval te vieren.

Verordening 1979

Valkenswaard24 dook in de ontstaansgeschiedenis van de Orde. Dan blijkt dat het een officiële gemeentelijke onderscheiding is volgens een B&W-besluit is van 9 oktober 1990, ten tijde van burgemeester Van den Bosch en locoburgemeester Geldens. ‘Het besluit is gebaseerd op een verordening van 17 januari 1979. De bijbehorende onderscheiding bestaat uit een hoge hoed, voorzien van een lint in de carnavalskleuren geel-blauw met een zilvergrijs schild waarop vermeld: Lid van de Orde van de Reigerij van de Baronie van Ginneve tot Zilberreg’ zo staat in het besluit te lezen.

Zaterdagmiddag is het dan zover. De raadszaal van het gemeentehuis is gevuld met carnavalsvierders uit Striepersgat, Mulkgat en Brouwersgat, onder aanvoering van hun prinsen. Gastheer burgemeester Anton Ederveen leidt de decoratie in met de vele verdiensten van Peter Kooijman, zoals een groot hart voor mensen, voor ondernemers en uiteraard voor carnaval. Zodra hij op het podium verschijnt, wordt hij uitvoerig bedankt en wordt door burgemeester en kinderburgemeester de speld uitgereikt, evenals de bijbehorende hoge hoed.

Vanuit de Orde van de Reigerij wordt de jubilaris opnieuw hulde gebracht: “We gaon um urst nog wa vere in z’n reet steke”, zo klinkt het. Met allerlei originele kwinkslagen krijgt de spreker het publiek op zijn hand als hij spreekt over De Columbus en over De Senaat. Hij citeert enkele krantenkoppen van de afgelopen tijd: ‘Senaat laat blijvende indruk achter in de geschiedenis van Valkeswird’, ‘Senaat zegt vaarwel’ en ‘Uitgaansicoon sluit de deuren’. Ook de vrouw van Peter wordt in de felicitaties betrokken. De nieuwe Reiger krijgt een origineel cadeau aangeboden: een gouden vogeltje op een blauw kooitje.

“Zie hier een blauwe kooi van Kooijman. Daarin een gebroken ei van Columbus. De vogel is een vrije vogel die gelauwerd wordt: en da bende gij.” Traditiegetrouw wordt na een rijmpje over een vogeltje op een kooitje de Hymne van de Orde van de Reigerij uit volle borst gezongen, met de hoge hoeden op de borst. Hierna volgt een spontane receptie in het centrum van de raadszaal.

Eerste onderscheiding in 1990

Vanaf 1992 is de onderscheiding volgens het Kabinet uitgereikt aan Theo Willems, Jan Wijnen, Michel Huibers, Toon van Otterdijk, Jos Duisters, Piet Theus, Jan Smets, Jos van der Palen, Gerard Toussaint, Will Theus, Jo de Bruin, Hans Neutkens, Jan van de Kerkhof, Peter Lavrijssen, de pastores van de Vrande, Schaar en Haasen, Jack van der Elst, Gerard Dielis, Jacques van Gerven, Jolande Janssen, Cees Peterse, Tilly Wijnen, Pierre Kantelberg, Martien van Meijl, Aloys Wetzer, Gustaaf Geldens, D’n Valkenswirtse Twilling (Ted Smeets en Ellen van de Oetelaar), Rob van Daal, Willem Sterken, Twan van Asten, Coen van Och, Ted van Hout, Kees Luijbregts, Joost van Rens en Pieter Mikkers. En deze zaterdag dus ook aan Peter Kooijman.

Oud-wethouder Ton van Loon reikte de eerste onderscheiding uit in zaal Maenen. “Dat was aan Hertog Theo Willems van carnavalsvereniging de Valkenvangers.” In het ED van 12 november 1990 staat vermeld dat Willems een dag eerder is toegelaten tot de orde en door Ton van Loon is onderscheiden. De vereniging bestaat op dat moment 33 jaar en Willems (80 jaar) is dan 25 jaar bestuurslid.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie