Luister
muziek
12 Februari 2024 07:37
Deel dit artikel:

Riek kijkt vanaf haar bankje uit naar haar geboorteplek, 100 jaar geleden

Riek Renders-Daams is bijna 100 jaar (op 17 februari) en kreeg alvast het cadeau van de gemeente: een zitbankje, op de hoek van de Groenstraat en Anemoonlaan in Dommelen. Vanaf het bankje kijkt de jarige naar de plek waar ze honderd jaar geleden werd geboren.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

De dochter van de Riek, mevrouw Wilhelmien Peels-Renders, legt uit dat haar moeder dus ‘een echte Dommelse’ is. En over haar gezondheid: “Zoals het een honderdjarige betaamt: het gaat met haar op en af. Tot drie maanden geleden was haar algehele toestand nog top. Nu zien we wel dat ze inlevert.” Mevrouw Renders’ domicilie is Zorgcentrum Kempenhof. Tot vier jaar geleden woont ze nog zelfstandig in de Bergstraat waar ze naar volle tevredenheid deel uitmaakt van een fijne buurt. Nu krijgt ze de extra hulp die ze nodig heeft. Willemien: “Ze kan nog ’n stukje lopen met de rollator, maar ze maakt ook gebruik van de rolstoel.” De laatste maanden wordt ze vergeetachtiger, wat ze zelf erg vervelend vindt. “Ze stelt zelf nog hoge eisen”, zo klinkt het.

EMA

Het echtpaar Renders-Daams krijgt twee kinderen: Wilhelmien en Gerard. Ook zij wonen in Dommelen. “Onze pap woonde ook in Dommelen. Daar hebben ze elkaar natuurlijk voor het eerst ontmoet. Pap werkte zijn hele leven met hart en ziel op de brouwerij, lekker kort bij huis. Hij overleed helaas al in 1995.”

Het paar geniet tijdens hun huwelijk van hun kinderen en kleinkinderen. “Ze huurden wel eens voor een week een huisje op de Veluwe, en dan genoten we daar met z’n allen van het samenzijn. Wij gingen dan fietsen en zwemmen, en als we terug kwamen hadden onze ouders het eten klaar.” De jarige job maakt enkele jaren achter elkaar reisjes met haar man, georganiseerd door de EMA, naar Oostenrijk. Daarnaast heeft mevrouw Riek Renders goed kunnen breien, handwerken en puzzels oplossen. Maar haar ogen laten haar steeds meer in de steek, dus dat gaat niet meer.

Tot op de dag van vandaag heeft ze volgens de dochter nog steeds de krant, al zijn alleen nog de grote koppen voor haar leesbaar. “Ze houdt alles bij, ook van de kleinkinderen op school. Ze vraagt er elke keer naar. Ze is daar heel attent in.” De familie bestaat naast de eeuweling uit de twee kinderen, twee kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.” Mevrouw Riek is zich goed bewust van de eer die haar te beurt valt met het zitbankje. Al is de echte verjaardag ’n week later, op vrijdag 9 februari is er nog een gaatje in de agenda van de burgemeester. “Kek mar wanneer dieje mens kan, dan is het goed”, aldus Riek.

Tweekleur

Er staat die middag een fris windje. En na een samenzijn op Kempenhof met burgemeester Anton Ederveen, arriveert het gezelschap bij het bankje. Was het aanvankelijk ingepakt in een bruin zeil, al gauw komt er de lokale vlag overheen. Als iedereen is gereedheid is, trekt de honderdjarige samen met de burgemeester de tweekleur weg en komt het nieuwe bankje in beeld. Uiteraard met het koperkleurige plaatje met daarop de volledige naam van Riek, de geboortedatum, de datum van de honderdste verjaardag en is te lezen dat het bankje een geschenk is van het gemeentebestuur.

Na een 'Lang zal ze leven' met een driewerf hoera, wordt er nog even nagebabbeld, waarna Riek weer naar Kempenhof wordt gebracht, in afwachting van de échte verjaardag, volgende week. Het vierentwintigste zitbankje blijft alleen achter. 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie