Luister
muziek
20 februari 2024 - 22:26
Deel dit artikel:

Tennisvereniging brengt pickleball, nieuwe vorm van tennis en padel, naar Dommelen

De ambities van tennisvereniging LTV Dommelen worden opgeschroefd. Naast tennis op de zes kunstgrasbanen aan de Norbertusdreef, is het voortaan ook mogelijk om pickleball te spelen. Voorlopig alleen nog in De Belleman, maar er liggen plannen voor een buitenbaan.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Kees Bergman / Evert Meijs
Advertentie

Twee kartrekkers van de tennisvereniging zitten in de kantine: Kees Bergman en Ad van Gijzel. Van hieruit heb je een mooi zicht op de tennisvelden. Een tractor rijdt kriskras over de banen om ze weer netjes te maken voor gebruik. Enkele mannen overleggen met elkaar over het werk wat gedaan moet worden en er wordt opdracht gegeven om wat doekwerk te laten plaatsen om wind en onkruidzaden tegen te houden. Ad van Gijzel (67) haalt koffie en legt uit dat hij van de technische commissie is en ook parkbeheerder. “Maar ik doe dat niet alleen, we doet dat met z’n allen”, zegt hij er meteen achteraan. Intussen klinkt uit de luidsprekers het lied Aan de Amsterdamse grachten.

Niemand kende het

Het gesprek gaat al gauw over pickleball. De beide heren leggen uit dat het op dit moment de grootste sport in Amerika is. “Het is veel groter dan padel. Het is de wereld aan het veroveren. Zo’n tien jaar geleden was een Nederlandse tennisleraar in Amerika en bracht het mee deze kant om vervolgens Pickleball NL op te richten.” Al gauw blijkt dat je daar expertise kunt halen en zo begint in ons land de nieuwe sport. Anderhalf jaar geleden geeft de tennisbond KNLTB aan om het uitrollen van het nieuwe spel te willen ondersteunen. “Door ons bestuur is aan de leden uitgelegd dat het hier niet mogelijk is om te padellen. Eén van de leden gooide de term pickleball op tafel, een woord dat niemand kende.” Ad maakt enkele weken later op Bonaire toevallig kennis met de sport en vindt het een leuk spel. Snel daarna wordt bij LTV Dommelen besloten om het eens te gaan proberen, met medewerking van WeDommelen. “We willen het toegankelijk maken voor de bevolking.”

In oktober start een clinic-middag in De Belleman. “En aanstaande zondag 25 februari, op zondagmiddag van twaalf tot half twee, geven we iedereen de gelegenheid om pickleball te spelen. Regelmatig geven we een clinic om mensen het spel uit te leggen en de eerste beginselen aan te leren. Zo proberen we in Dommelen een voorloper te zijn in Nederland.” Kees Bergman bevestigt dat er in Nederland slechts veertig tot vijftig verenigingen zijn die pickleball aanbieden en legt uit: “Een bal is ongeveer zo groot als een tennisbal, van plastic met gaatjes erin. Het batje of de peddel van een pingpongtafel lijkt wel veel op het pickleballpeddel.” Het blad is massief en de meeste peddels zijn tegenwoordig van fiber gemaakt. “Maar je kunt ook spelen met peddels van hout.”, aldus Ad.

Vanaf twaalf jaar

Waarom kies je voor pickleball? Ad: “Tennis is best een moeilijke sport om te spelen. Qua techniek heb je een hele tijd nodig om een bepaald niveau te halen. Het veld is groot. Bij paddel is het al een stuk gemakkelijker, en pickleball is nóg toegankelijker, voor iedereen. Het wordt gespeeld op een veld dat ongeveer net zo groot is als een badmintonveld. Je hoeft dus niet zo veel te lopen als bij tennis.” Het nieuwe spel is volgens Ad heel goed voor de oog-hand-coördinatie, omdat het een best wel snelle sport is, vooral geschikt vanaf twaalf jaar. Intussen komt Kees -was zeventien jaar voorzitter en nu nog waarnemend- met het tweede kopje koffie en zegt: “Het is onze ambitie om het hier op ons eigen terrein te kunnen gaan spelen in de toekomst. Maar daar hebben we de gemeente voor nodig, natuurlijk. Vergis je niet: de ondergrond voor pickelball moet hard zijn, van asfalt of van beton.”

Aanstaande zondag 25 februari kan iedereen weer meedoen. Van 12.00u tot 13.30 uur ben je van harte welkom om een balletje te komen slaan in De Belleman. Op die manier kun je kennis maken met de nieuwe sport. Er is al een bedrijf dat belangstelling heeft om haar personeel kennis te laten maken met de sport. Er wordt zondag gestart met een clinic voor de mensen die het nog nooit eerder gespeeld hebben. De bal moet over het net heen en landen binnen de lijnen van het veld. Dit is het geval bij bijna alle racketsporten, en pickleball is dus geen uitzondering. Als een team of speler de bal buiten het veld slaat, wint de tegenstander het punt. Het spel heeft dus geen vaste tijd, zoals bijvoorbeeld bij voetbal. Het draait om de punten: vaak totdat er elf punten zijn behaald.

Website en Facebook

Men hoeft geen lid van LTV Dommelen te zijn om deel te kunnen nemen aan de bijeenkomst van aanstaande zondag. Je krijgt bovendien gratis uitleg voordat je aan het simpele spel gaat beginnen. Gewone sportkleding is al voldoende om mee te kunnen doen. Ad: “Houd onze website en de Facebookpagina maar in de gaten. Op de agenda van de gemeentesite worden de evenementen van LTV Dommelen ook vermeld.” Kees onderstreept dat in de visie van LTV staat aangegeven dat het doel van de vereniging is om mensen zo veel mogelijk te laten bewegen. “Ook het sociale aspect vinden we erg belangrijk”, zo besluiten de heren. “We beschouwen 2024 als een onderzoekjaar. We organiseren het spel en onderzoeken de animo om daarna vervolgstappen te kunnen zetten voor een eigen buitenbaan. Tot dat moment zijn we nog afhankelijk van De Belleman op zondag.” 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie