Luister
muziek
22 Februari 2024 20:51
Deel dit artikel:

Merel zet als Joanne Bird stappen in muziekwereld: ‘Ik hoop dat mijn nummers mensen raken'

Merel Brusselers uit Valkenswaard moeten we eigenlijk voortaan aanspreken als Joanne Bird. “Ik moest een betere internationale naam hebben”, zegt ze over haar artiestennaam. Ze maakt namelijk furore als singer-songwriter. Dat deed ze vijf maanden in Amerika en nu gaat ze touren langs zeven plekken in Nederland, waaronder tweemaal in Valkenswaard. “Ik vind het echt superspannend”, vertelt ze aan Valkenswaard24.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

Op de plek waar zij voor het eerst muziek maakte, spreken we de 25-jarige Merel. Het is Theater De Hofnar waar ze bij Centrum voor Muziek en Dans (CMD) voor het eerst muziekles kreeg, toen ze nog maar 5 jaar was. “Ik wilde altijd muziek maken”, legt ze uit. “Dat is ook echt gevoed op het Were Di in Valkenswaard. Daar organiseerden ze veel activiteiten waarin je je kunt ontwikkelen. Bij het conservatorium in Tilburg, waar ik nu zelf lesgeef, zie je dat veel mensen uit Valkenswaard komen. We zijn echt een muzikaal dorp.”

Merel doorliep ook het conservatorium in Amsterdam. Daar is ze zich meer gaan focussen op het vak van singer-songwriter. “Ik ben een eigen identiteit gaan ontwikkelen, zelf muziek schrijven. Mijn eerste EP, als eindproject, heb ik vorig jaar opgenomen.” Het zijn de eerste stappen van Merel als muzikant. In De Hofnar was later het debuutconcert. Joanne Bird is daaruit voortgevloeid. “Joanne is mijn tweede naam en ‘Merel’ is natuurlijk een vogel, oftewel ‘Bird’ in het Engels.”

Vijf maanden rondreizen door Amerika

Met kennis en een pakkende naam op pad, vertrok de Valkenswaardse in juni 2023 voor vijf maanden naar Amerika. “Ik wilde een mooie reis maken, maar wel in combinatie met muziek”, zo licht ze toe. “Ik wilde langs alle grote muzieksteden gaan. Ik wilde me onderdompelen in de muziekgeschiedenis.” Dat begon met het kopen van een gitaar, in Chicago. “Ik wilde namelijk in Amerika veel schrijven, maar ook meteen kunnen spelen.” In vijf maanden tijd speelt Merel als Joanne Bird op ongeveer 25 plekken.

Dat laatste ging haar goed af. Al netwerkend kwam ze in Nashville in contact met drummer Francis Valentino. “Dat is een grote naam. Hij speelt veel in arena’s bijvoorbeeld.” Het klikte direct heel goed tussen Merel en Francis. “Misschien wil ik wel de studio in”, zei de singer-songwriter tegen Francis. “Hij was direct enthousiast en zei: ‘we gaan ervoor’. Uiteindelijk hebben we drie nummers opgenomen met blazers en alles erop en eraan. Was gewoon heel sick dat al die muzikanten daar meteen zin in hadden. De openheid en gedrevenheid in Amerika is zó mooi.”

Verder dromen: touren door Nederland

Maar daar houdt het niet mee op. Francis en Merel durfden langzaamaan wat verder te dromen. Zo ontstaat de eerste tour van Joanne Bird en de Amerikaanse artiesten, in Nederland. De komende weken staan ze op zeven plekken in het land. “De band was meteen enthousiast en stonden er direct voor open. Het is wel echt superspannend. Ik vind het toch nog wel eens lastig om mezelf te verkopen, maar dat moet je als artiest wel doen. Ik heb een bepaalde emotie en ervaring vertaald in muziek en als dat mensen raakt, dan is dat gewoon een geschenk. Dat wil ik waarmaken en dat maakt het spannend”, vertelt Merel Brusselers.

In haar optredens en nummers zullen invloeden van country en americana te horen zijn. Ze zal daar muziek laten horen die op haar EP staat, dat op 15 maart 2024 uitkomt. De naam van de plaat is ‘Railroad Tracks’, wat haar reis in Amerika weerspiegelt. “Mensen verklaarden me voor gek, maar ik zat soms wel drie dagen achter elkaar in de trein om van de ene naar de andere plaats te reizen. Ik vond het heel mooi om op die manier het land te verkennen.”

Mooie muzikale momenten

Het moge duidelijk zijn: Merel maakt als Joanne Bird stappen in de muziekwereld. Een regelmatige terugkeer naar Amerika ziet ze wel zitten, als samenwerking met de band die nu naar Nederland komt. “Er lopen ook wat gesprekken over voorprogramma’s die ik kan gaan spelen voor bands uit Amerika”, vertelt ze. “Mijn doel is om mensen te bereiken met wat ik maak. Daaruit wil ik mooie muzikale momenten creëren. Ik heb niet per se de ambitie om een Taylor Swift te worden. Dat is een heel heftig leven. Beroemd zijn is geen streven, maar publiek om me heen creëren die graag naar mijn optredens komen, dat lijkt me gewoon heel tof. Met alles wat ik doe, wil ik er ook voor zorgen dat ik mijn studenten kan blijven inspireren. Zo kunnen zij ook hun eigen identiteit ontdekken.”

Joanne Bird laat haar eigen muziek horen

Twee van de drie nummers op de EP van Joanne Bird zijn nu al te beluisteren op Spotify. Dat zijn ‘Who Brought the Rain to Texas’ en ‘Our Story Untold’. De komende maand treedt ze op in de volgende plaatsen:

  • 20 maart: Kim’s Kroeg in Tilburg
  • 21 maart: Echt
  • 22 maart: Hoorn
  • 24 maart: Du Commerce in Valkenswaard
  • 28 maart: Amersfoort
  • 30 maart: Amsterdam
  • 31 maart: Tributefest in Theater De Hofnar

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie