Luister
muziek
16 maart 2024 - 16:32
Deel dit artikel:

Film moet helpen bij verkeersexamen: 'Voorbereiding op YouTube is absolute aanrader'

Op 28 maart vindt voor groep 7 van de basisschool weer het schriftelijk verkeersexamen plaats en op 16 april het praktisch verkeersexamen. De Projectgroep Praktisch Verkeersexamen 2024 is al druk in de weer met de nodige voorbereidingen.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

In één van de zaaltjes van De Belleman zitten drie vrijwilligers bijeen: Suzan van Beek, Johan Heijnemans en Hans Stoop. Vanuit het voormalige Veilig Verkeer Nederland afdeling Valkenswaard maken zij zich sterk om de examens ook dit jaar weer te laten plaatsvinden. In samenwerking met de gemeente en het VVN-steunpunt in Weert wordt alles in het werk gesteld om met name het praktisch examen weer tot een succes te maken. Maar liefst dertig vrijwilligers staan klaar om de leerlingen van de twaalf basisscholen in de gelegenheid te stellen het fietsexamen af te leggen.

Zowel Hans, Johan als Suzan hebben de nodige ervaring rondom het examen en nemen het standpunt in ‘Het examen zal en moet doorgaan’. Voor deze vierde bijeenkomst is een agenda opgesteld met als bespreekpunten onder andere het uitpijlen van de route, de bezetting van de controleposten en het invullen van de rollen bij de start op de Markt. Johan: “We leggen alles vast, zodat het te allen tijde overdraagbaar is.” Hij vertelt dat de fietsroute voor de kandidaten ongeveer hetzelfde is als voorgaande jaren. “We hebben de route al meermalen gefietst en zelf online gezet”, vertelt hij trots. “Er zijn al 130 views! Het is een mooie film, geworden, hoor. Bij elke locatie van een controlepost stopt het beeld en komen de aandachtspunten bij die post in beeld, zoals achteromkijken, richting aangeven, ruime bocht naar links nemen, enzovoort. En dan gaat de film weer verder.” Op de VVN-website is een link te vinden van deze film, maar ook op YouTube kunnen de opnamen bekeken worden, om het praktisch examen goed te kunnen voor te bereiden. Op de scholen wordt aangegeven dat de routes voor iedereen te zien zijn.

Zonder theorie geen praktijk

Ook het theoretisch examen is voor te bereiden. Niet alleen in de klas wordt er voldoende aandacht aan het verkeer besteed, ook op de website van VVN is te zien dat er voor het Theoretisch Nationaal VVN Verkeersexamen van 28 maart verschillende oefenexamens beschikbaar zijn. Het praktijkexamen is uitsluitend toegankelijk voor de leerlingen die het theorie-examen succesvol hebben afgelegd. Omdat het examen helemaal digitaal verloopt, is de uitslag hiervan ook snel bekend.

Is het theoretisch examen voor het hele land op 28 maart, voor het praktijkexamen zijn drie data gereserveerd. Zestien april is de regio Zuid aan de beurt, waar Valkenswaard bij hoort.

Op de vraag of het praktijkexamen nog wel eerlijk is, als je al weken van tevoren weet waar je moet fietsen, zegt Suzan: ‘Wij pijlen komende week uit, maar in Eindhoven staat het verkeersexamen het hele jaar door met vaste palen aangegeven. Kinderen kunnen dus de route zo vaak fietsen als ze willen. Al in groep zes kunnen ze eventueel al gaan oefenen.” Johan vult aan en zegt: “Het verkeersaanbod is natuurlijk wisselend. En het zijn nog kinderen, hè. Het is niet nodig om de route die dag te verleggen om een verrassingseffect te bereiken bij de kinderen van groep zeven.” Het gaat volgens de voorzitter van de projectgroep om het bewustzijn van wat je moet doen om veilig verder te kunnen gaan. “Als ze maar blijk geven dat ze de competenties bezitten om verantwoord deel te nemen aan het verkeer.

Goud

De praktijkdag kan tot stand komen door allereerst het enthousiasme van de werkgroep. Mede daardoor kan worden teruggevallen op dertig vrijwilligers: negentien op de controleplekken en elf bij de start op de Markt. “Met de vrijwilligers hebben we goud in handen”, zegt Johan. Hij is blij dat zich ook steeds vaker mensen aanmelden vanuit de scholen, zoals ouders, leden van Ouderraden en oud-leerkrachten. “Geen vrijwilligers is geen verkeersexamen, dus we kunnen altijd nog vrijwilligers gebruiken. Het werk is fantastisch om te doen. Hans Brekelmans heeft er altijd goed achterheen gezeten om voldoende mensen te zoeken voor die dag.”

Volgens Hans Stoop krijgen de scholen van de projectgroep een overzicht van welke kinderen geslaagd zijn.” En de diploma’s worden daarna door de school uitgeprint en ingevuld.”

Fatbike

Dat er vooraf duidelijke afspraken gemaakt worden met de kandidaten, blijkt uit het feit dat Fatbikes niet zullen worden toegelaten vanwege een verhoogd risico. “Reguliere elektrische fietsen worden wel toegestaan, mits daarvoor toestemming is verleend door de school. Verder mag het alleen maar met een volledig opgeladen accu en de trapondersteuning moet in de laagste stand staan. De scholen krijgen een speciale checklist die gebruikt kan worden voor een fietscontrole vooraf.

Even staat de vergadering stil bij het examen van vroeger. Hans: “In het verleden gingen op de dag van het theorie-examen politieagenten in uniform naar de school om de boekjes uit te reiken en weer in te nemen. Omdat alles nu gedigitaliseerd is, is dat niet meer. De uitreiking was vroeger een groot spektakel, vaak met een speldje erbij en soms een diploma ‘met lof’. ” 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie