Luister
muziek
26 maart 2024 - 08:13
Deel dit artikel:

In deze Brabantse gemeenten rijden bestuurders het vaakst weg na een ongeval

Het is strafbaar om weg te rijden na een ongeval. Toch gaat het vaak mis op de Brabantse wegen: vorig jaar werden er 10.315 meldingen gedaan van wegrijders. Vooral in Eindhoven waren er naar verhouding veel slachtoffers. In één jaar tijd reden in deze gemeente 1.380 bestuurders weg nadat zij betrokken waren bij een ongeluk.

valkenswaard24
  / / Redactie
Advertentie

Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.

Botsen tegen een geparkeerde auto, een hek omver rijden of een andere verkeersdeelnemer aanrijden: bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de gedupeerde. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaak mis in Noord-Brabant. Wel is er een flinke daling van het aantal incidenten ten opzichte van 2022 (-13,8 procent).

In deze gemeenten de meeste wegrijders

Binnen Brabant is Eindhoven koploper. Er werd hier vorig jaar 1.380 keer aangifte gedaan voor wegrijden na een ongeval. Ook in Tilburg en Breda waren er veel gedupeerden. De top-10 gemeenten in Noord-Brabant:

  1. Eindhoven: 1.380 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  2. Tilburg: 1.085 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  3. Breda: 945 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  4. Den Bosch: 790 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  5. Roosendaal: 415 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  6. Helmond: 355 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  7. Bergen op Zoom: 310 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  8. Meierijstad: 280 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  9. Oss: 270 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  10. Land van Cuijk: 255 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

In Boekel werd het minst vaak een proces-verbaal opgemaakt voor wegrijden na een ongeval: 15 in één jaar tijd. Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Het volledige onderzoek is te vinden op independer.nl/autoverzekering.

Minimaal 68 miljoen euro aan schade

“Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er doorrijden, hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen”, legt expert autoverzekeringen Menno Dijcks van Independer uit. Wegrijders veroorzaken flink wat schade. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. “Ondanks een daling in de aangiften, ligt het schadebedrag in 2023 waarschijnlijk hoger door de sterke inflatie."

Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken. Er is een uitzondering op die wet. Als de doorrijder zich binnen 12 uur alsnog bij de politie meldt, dan vervalt vervolging voor het doorrijden.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie