Luister
muziek
21 maart 2024 - 21:27
Deel dit artikel:

FOTO'S: Were Di presenteert wervelend songfestival 2024

Woensdagavond was de première van het dertigste songfestival van Scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard. Onder algehele leiding van Marcel Driessen en Patrick van Zutven is het publiek getrakteerd op negentien liedjes door even zovele studenten van de school.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

De eerste gasten staan al voor de ingang als het jeugdorkest nog even de laatste puntjes op de i zet, onder leiding van Patrick van Zutven. Collega Marcel Driessen, de grondlegger van dit festival, zit even in de zaal en schuift zijn bril naar boven. Achterin de zaal staat een indrukwekkend mengpaneel om het geluid optimaal te laten klinken. Ook voor de belichting zitten mensen in de startblokken. Dan gaan de deuren open en vol verwachting komen ouders, broers en zusjes, grootouders en andere liefhebbers binnen. Een goed verzorgd programmaboekje wordt uitgereikt en als de ongeveer tweehonderd gasten een stoel hebben gevonden, gaan de toneellichten aan.

Metropoolorkest

“Het gaat beginnen!” zo klinkt te stem van de afscheid nemende Marcel Driessen, die achter de coulissen staat. Dan stelt hij de schoolband voor, waarbij het publiek maar blijft klappen, terwijl de musici het podium betreden, gewapend met viool, dwarsfluit, klarinet, alt- en tenorsax en noem maar op. Als laatste wordt Patrick van Zutven aangekondigd en volgt het intro-stuk. Terecht staat in het programmaboekje vermeld dat de schoolband is uitgegroeid tot een waar metropool-orkest. Tijdens de avond zal vaker blijken dat de muzikaliteit van het orkest hoge ogen gooit.

Presentatrices Mila Meijerink en Maxime Verzellenberg verwelkomen enthousiast het publiek en kondigen een super-muzikale avond aan met negentien solisten, begeleid door het orkest. “Het is het dertigste songfestival, maar helaas ook het laatste jaar van Marcel Driessen. Hier is Marcel Driessen!!” Hij betreedt het podium en opnieuw klinkt een daverend applaus. Na enkele huishoudelijke mededelingen, waaronder ook over het stembiljet, dat in het programmaboekje zit. “Dit is voor de publiekprijs, want elke avond wordt er gestemd en vrijdag wordt de uitslag bekendgemaakt. En dan gaan we nu écht beginnen.”

Zeer fraaie zangresultaten

Het spits wordt afgebeten door Birk Wallinga met het lied Hit the road Jack, van Ray Charles. “Dertig jaar geleden deed zijn moeder óók mee met het songfestival”, zo vertellen de presentatrices. Dan start het orkest, waarna Birk het opgewekte lied inzet. Rune Graafmans stapt op het podium en doet voor de laatste keer mee aan het songfestival met Dixie Boy van April Smith. Zo volgen nog zeventien zangers en zangeressen: Lieneke Brom, Juul van Lieshout, Noor Dijkstra, Yenthe van de Weijer, Nina Meppelink, Kiet Engelsman, Hazel van Eijk, Sanne van Dijk, Isabelle Wessels, Hannah Gerber, Ties van Gerwen, Tom van den Berg, Romy Wolterink, Elina Jansen, Fleur van Dijk, Bregje Diemel en tenslotte Nika Lavrijssen. Het concert wordt halverwege onderbroken met een korte pauze.

Op het einde van de muzikale avond verschijnen alle deelnemers nog éénmaal op het podium om gezamenlijk een lied te zingen. Natuurlijk volgt een staande ovatie voor de artiesten en de musici achter hen.

Er wordt nog aandacht gevraagd voor de stembiljetten en daarna dooft het toneellicht. Were Di kan terugkijken op een geslaagde avond, met veel credits voor de alom geprezen Marcel Driessen.

Donderdagavond wordt het songfestival herhaald, net als vrijdagavond. Maar dan is er een jury aanwezig onder voorzitterschap van Bart Wernaart. Dan zal bekend worden welke artiesten de bronzen, zilveren of gouden microfoon hebben gewonnen. Ook zal het afscheid van algehele leider Driessen die avond in de schijnwerpers komen staan.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie