Luister
muziek
31 maart 2024 - 15:03
Deel dit artikel:

Museumkwartier Valkenswaard opent gratis de deuren volgend weekend

Ter afsluiting van de Nationale Museumweek 2024 zijn in het weekend van 6 en 7 april zowel het Nederlands Steendrukmuseum als het Valkerij en Sigarenmakerij Museum in Valkenswaard gratis te bezoeken.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Niet alleen voor Valkenswaard is het museum uniek; wereldwijd is dit het enige museum over steendruk en lithografie. Duik tijdens het Museumweekend in de geschiedenis van 200 jaar lithografie en bezoek de expositie ‘PUNT. Pointillisme. Pop-art-Pixel’.

Op zaterdag zijn er diverse rondleiders aanwezig om je van informatie te voorzien. Bekijk op zondag drukdemonstraties in het atelier. Voor een zacht prijsje kun je op beide dagen ook een leren sleutelhanger met je naam laten ontwerpen. Voor iedere bezoeker is er bovendien een leuke verrassing, zolang de voorraad strekt.

Valkerij en Sigarenmakerij Museum

Het Valkerij Museum geeft een prachtig beeld van de valkerij in de periode van 1550 tot en met 1850. Gedurende drie eeuwen zijn de Valkenswaardse valkeniers in heel Europa actief bij de ‘feestelijke’ jachtpartijen van de grote vorstenhuizen in Frankrijk, Duitsland, Engeland en zelfs Portugal.

Het Sigarenmakerij Museum laat de ontwikkeling van de sigarenmakerij in Valkenswaard zien vanaf 1865. Van kleine fabrieken die uitgroeiden tot erg grote fabrieken zoals Willem II en Hofnar, en daarna ook de piepkleine en grotere huishoudens, met eigen en vooral kleinschalige sigarenproductie; alles kunt u zien.

Neem deel aan de doorlopende rondleidingen in beide onderdelen waarbij er voor de kinderen iets heel leuks te doen is. Bovendien is er voor hen een leuke attentie beschikbaar.

Beide dagen zijn er twee valkeniers aanwezig met verschillende, levende roofvogels, zoals een slechtvalk en een havik. Er is volop gelegenheid om van de valkeniers informatie te krijgen over deze roofvogels en vooral om ze eens van dichtbij te bekijken.

Het Museumkwartier Valkenswaard, waarin zowel het Nederlands Steendrukmuseum als het Valkerij en Sigarenmakerij Museum gevestigd zijn, is zaterdag 6 en zondag 7 april gratis toegankelijk van 13.00 tot 17.00 uur. Ben je in het bezit van een Museumkaart, dan wordt het gewaardeerd als je deze laat scannen.

Op beide dagen kunnen bezoekers een indruk krijgen van wat de Valkenswaardse musea te bieden hebben!

Adres Museumkwartier Valkenswaard: Oranje Nassaustraat 8, 5554 AG, Valkenswaard.

  • Openingstijden Museumweekend 6 en 7 april: 13.00 tot 17.00 uur.
  • Entreekosten: Gratis
  • Museumfoyer geopend: koffie, thee en fris is tegen betaling verkrijgbaar.
  • Meer informatie: steendrukmuseum.nl en vsmm.nl

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie