Luister
muziek
26 april 2024 - 15:56
Deel dit artikel:

Opbrengst boekenwinkel Kiwanis Dommelland voor goed doel

Aan De Kerverij 6 heeft de internationale vrijwilligersorganisatie Kiwanis een zeer uitgebreide boekenwinkel. De serviceclub doneert alle inkomsten aan projecten in binnen- en buitenland, waar vooral kinderen bij betrokken zijn.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Nadja Toussaint opent gastvrij de winkeldeur en ook Gerard Adams komt aanlopen. Beiden zijn lid van Kiwanis Valkenswaard, een club die al ruim vijftig jaar bestaat en waarschijnlijk bekend is van de jaarlijkse boeken- en muziekmarkt op Hemelvaartsdag op het Gele Rijersplein. Maar ook van het aanbieden van een kindertoestel in het Frans van Bestpark en het sponseren van de Boodschappenmand en het nieuwe Brandweermuseum. Gerard, onder andere voorzitter van de boekencommissie en al vijfentwintig jaar lid, noemt namen van Herman Bloemen en Flor Potters, mannen van het eerste uur. Nadja, inmiddels enkele jaren lid, zit in de commissie Pr en Communicatie en de commissie Sociale Activiteiten. “Ook zit ik in de commissie Nieuwe Activiteiten. Ik ben het jongste lid van Kiwanis.”

Ontstaan in Detroit

Op de vraag wat het woord Kiwanis betekent, blijven beiden het antwoord schuldig. Nadja grijpt naar Google en lepelt op: de naam 'Kiwanis' is van Indiaanse oorsprong en werd afgeleid van de uitdrukking 'Nunc Keewanis'. Dit betekent zoveel als ‘Laat zien wie en wat je bent’. De eerste Kiwanis club werd op 21 januari 1915 in Detroit, Michigan, USA, opgericht. Gerard: “Als de welvaart in de wereld groeit, komen er steeds weer clubs bij, en zie je dat mensen zich bekommeren om kinderen. Niet uitsluitend doneren we voor kinderen, maar Serving the Children of the World is wel ons hoofddoel.” Boven de ingang en tegen de muur van de boekwinkel hangt een banner met deze belangrijke zin.

De vraag komt op tafel waar Kiwanis Dommelland Valkenswaard op dit moment mee bezig is. Gerard: “We kijken of het mogelijk is om als club een lunch te verzorgen op de Doeweek in Dommelen. Niet alleen door te helpen, maar ook met sponsering. Maar het idee staat nog in de kinderschoenen, hoor.” Ongelooflijk wat met de opbrengst van boeken allemaal gerealiseerd kan worden. De inzet van dit interview is niet alleen het promoten van Kiwanis, maar ook het zoeken van een opslagruimte voor de enorme hoeveelheid boeken. Zou Kiwanis het pand definitief moeten gaan verlaten, Bureau Aard heeft onlangs besloten de huur door te trekken, maar wel met een maandelijks opzegtermijn.

Voorlopig nog blijven

“Het concept van De Kerverij zal op enig moment gaan veranderen en de verhuurder kwam met de boodschap. Ze zijn ons zeer welgezind geweest omdat we hier gratis mochten zitten. Het enige wat we hoefden te betalen was de OZB. Dus we zijn een zoektocht begonnen, die tot op heden niks heeft opgeleverd.” Dan volgt een gesprek met Bureau Aard en mag de boekenwinkel voorlopig blijven, al moeten nu wel de energiekosten betaald gaan worden. “Logisch natuurlijk, maar dat geld kunnen we natuurlijk niet meer aan projecten besteden.” De zoektocht blijft doorgaan, met name voor de opslag van de boeken voor de jaarlijkse boekenmarkt, de grote dag van het jaar.

Wekelijks is de winkel geopend op donderdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. “Alle boeken hebben dezelfde prijs: twee euro. Gelukkig worden er heel veel boeken door de bevolking gebracht”, zo klinkt het. De winkel heeft de uitstraling van een bibliotheek. De rekken zijn aan weerskanten gevuld met boeken, die als tinnen soldaatjes strak op een rij staan. Gerangschikt op thema en voor de jeugd zijn er speciale stellingen. In totaal zijn er zo’n vijftien mensen actief in de boekwinkel, al zijn ze niet allemaal lid van Kiwanis. Ook partners zetten zich hiervoor in. “Naast boeken vind je in onze winkel ook cd’s, grammofoonplaten, puzzels, spelletjes en films. En dat alles voor een prikje.”

Kinderen helpen

Waarom zijn jullie lid van Kiwanis? Nadja: “Tóch iets kunnen betekenen voor de kinderen, ook al is dat niet alleen hier in het dorp, maar soms ook aan de andere kant van de wereld. Bovendien bestaat de Valkenswaardse groep uit zulke mooie mensen! Men geeft om elkaar, doet navraag als het even niet goed gaat, en taken worden van elkaar overgenomen als het nodig is. Er kan heel veel besproken worden, men laat elkaar in de waarde en we hebben een prachtig doel: kinderen helpen.” Gerard vult aan met de Amerikaanse kernspreuk: Fundraising and Friends. “Dus geld bijeen schrapen voor kinderen, maar ook de onderlinge vriendschap tussen de leden koesteren. Want we hebben ook verschillende interne activiteiten: er is voor ieder lid wat wils.” Op de eerste en derde woensdag van de maand komt Kiwanis bijeen in Du Commerce, de ene keer voor een vergadering en de andere keer is er een lezing of een bedrijfsbezoek.

Kiwanis Dommelland Valkenswaard nodigt belangstellenden uit om lid te worden van Kiwanis, dat deel uitmaakt van een wereldwijde organisatie. Maar ook dagen Nadja en Gerard iedereen uit om mee te zoeken naar een opslag voor de boeken. “We denken aan een droge en warme ruimte met een oppervlakte van ongeveer veertig meter in of rond Valkenswaard. Dát zou het mooiste resultaat van dit gesprek zijn.” 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie