Luister
muziek
09 Mei 2024 14:54
Deel dit artikel:

Gemeente verrast door opstappen bestuur De Borgh: 'We hebben ander beeld van de werkelijkheid'

De gemeente Cranendonck zegt 'een wezenlijk ander beeld van de werkelijkheid te hebben' dan het beeld dat het bestuur van MFC De Borgh in Budel heeft geschetst. Dat stichtingsbestuur heeft besloten op te stappen na gesprekken met de gemeente.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Google Streetview
Advertentie

Dat laat de gemeente weten naar aanleiding van vragen van Cranendonck24. "De stichting heeft een besluit genomen dat wij niet op dit moment hadden verwacht", meldt een persvoorlichter van gemeente Cranendonck. "We hebben een wezenlijk ander beeld van de werkelijkheid dan het beeld dat door het bestuur geschetst wordt."

De Borgh heeft een betalingsachterstand bij de gemeente Cranendonck waarvoor geen oplossing wordt gevonden. Daarover zijn al langlopende gesprekken gaande. De gemeente zegt nu: "Dat het bestuur heeft besloten om op dit moment op te stappen, heeft ons verrast. Er waren wel signalen toen het bestuur aangaf niet de verantwoordelijkheid te willen nemen voor de noodzakelijke financiële verplichtingen voor de theaterprogrammering van het seizoen 2024/2025. De gemeente werd om een financiële garantstelling gevraagd."

'Beleidsplan van stichtingsbestuur laat oplopende tekorten zien'

Er zijn forse tekorten ontstaan bij De Borgh, dat een transformatie van zo'n 6 miljoen euro onderging. Een onafhankelijk onderzoeksbureau concludeerde dat het multifunctionele centrum relatief groot is voor een dorp als Budel, maar dat er wel perspectief is. Daarbij wordt De Borgh op een goede manier geleid, meldt het bureau. "We zien dat in de huidige opzet steeds grotere tekorten ontstaan die niet zomaar kunnen worden aangevuld met meer gemeenschapsgeld", zegt de gemeente. "Onze visie is nog steeds dat er over de bijdrage aan de exploitatie en de schulden aan de gemeente nieuwe afspraken gemaakt kunnen worden. Daarvoor moet wel eerst ook in de exploitatieopzet van De Borgh wat veranderen om tot een gezonde exploitatie te komen. Het door het stichtingsbestuur gepresenteerde beleidsplan laat voor de komende jaren nog oplopende tekorten zien."

Werken aan financieel gezondere exploitatie

De gemeente zegt dat ze altijd aangegeven hebben dat ze niet zomaar in de bedrijfsvoering van De Borgh kunnen en mogen ingrijpen, maar nog steeds hun hulp aanbieden indien die gevraagd wordt. "Die hulpvraag moet dan niet alleen om meer geld gaan, maar ook over het samen werken aan een financieel gezondere exploitatie."

'Het gevuul van Buul'

Het succes van De Borgh in het verleden is volgens de gemeente Cranendonck te danken aan de vele vrijwilligers die jarenlang grote inzet hebben gepleegd. "Toekomstige successen zijn wederom afhankelijk van inzet van de inwoners die het gevuul van Buul dragen."

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie