Luister
muziek
28 Juni 2024 21:37
Deel dit artikel:

Emoties lopen hoog op bij ontslag wethouder Geldens: ‘Alsof ik iets geflikt heb wat me verweten wordt’

Een geëmotioneerde Mieke Theus liet zich donderdagavond horen nadat een motie van wantrouwen tegen haar collega-wethouder Theo Geldens was ingediend. “Ik vraag me echt af wat hier gebeurt”, zei ze onder meer. Geldens: “Laten we in godsnaam dichter naar elkaar opschuiven.” Later die avond werd hij ontslagen.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Gemeente Valkenswaard
Advertentie

Het Eurocircuit-dossier is wethouder Theo Geldens uiteindelijk fataal geworden. De afgelopen jaren zette hij zich in om tot een nieuw bestemmingsplan te komen voor het Eurocircuit. Geldens deed dat met een opdracht die hij van de gemeenteraad meegekregen had. Die luidt: de huidige feitelijke fysieke situatie en bijbehorend vergund gebruik in het gehele plangebied vaststellen in een nieuw bestemmingsplan. Hiermee wordt bedoeld de sportactiviteiten van de verenigingen met oog voor de natuur, omgeving en wettelijke kaders. Maar een deel van de gemeenteraad vindt dat die taak niet is uitgevoerd.

“Laat ons in godsnaam, in het belang van alle verenigingen en het Eurocircuit, niet verder van elkaar verwijderen maar dichter naar elkaar opschuiven”, zei Geldens tijdens de raadsvergadering donderdagavond. “En of ik dat nou ben namens het college of een collega, dat maakt niet uit. Maar probeer die kloof tussen ons te dichten.” Daarmee doelt Geldens op het eventueel afschuiven van het Eurocircuit-dossier naar een collega-wethouder.

‘Wantrouwen’

Ondanks die woorden, kwam het tot een motie van wantrouwen. Dat houdt in dat het vertrouwen in wethouder Theo Geldens opgezegd wordt. “Wantrouwen is een woord dat bij mij een lading heeft dat ik iets geflikt hebt, wat me verweten wordt. En ik heb niet dat gevoel. Ik heb met eer en geweten gehandeld. We hadden het volgens mij ook niet anders kunnen doen”, zegt Geldens, doelend op het voorgelegde bestemmingsplan voor het Eurocircuit. “En dat is mijn conclusie.”

Excuses

Geldens zegt te erkennen dat hij ‘een bestuurder ben met pit en een bepaald profiel’ is. Eerder maakte Geldens excuses voor een moment waarbij hij ‘een keer uit de bocht gevlogen is’. “Door de raad en griffier is mijn excuses toen aanvaard. En ik vind het dan toch wel erg jammer dat de waarde van het aanvaarden van zo’n excuses zo gering is dat het zich nu vertaalt in een motie van wantrouwen.”

Mieke Theus overweegt op te stappen

Mieke Theus raakt zichtbaar geëmotioneerd na het betoog van haar collega-wethouder. “Twee jaar terug zijn we begonnen met z’n allen. Volgens mij was de inzet dat we het anders wilden gaan doen. We willen het samen doen, we willen de sfeer verbeteren. Ik merk dat ik het lastig vind om die nieuwe context te begrijpen en er grip op te krijgen. En waar ik vooral last van heb, is dat dit resulteert in praten óver elkaar in plaats van mét elkaar. Er ontstaan beelden van elkaar waar we onszelf tekortdoen.”

Ze vervolgt even later: “Ik ga elke dag naar m’n werk vanuit het belang van onze inwoners. En ik vraag me echt af of wat hier nu gebeurt, in het belang is van Valkenswaard en onze inwoners. En ik doe het heel graag en wil het heel graag afmaken, maar dan heb ik wel kaders nodig en een veilige omgeving om het werk te kunnen doen. Als de motie vanavond wordt aangenomen, betekent dat voor mij dat ik me de komende tijd ga beraden over mijn positie.”

Onmiddellijk ontslag

Een meerderheid stemt voor de motie van wantrouwen en wordt zodoende aangenomen. Vervolgens wordt er gestemd voor een eventueel direct ontslag van wethouder Geldens. Bij de eerste anonieme stemming, is er een evenwicht. Elf stemmen voor en elf tegen. Na een herstemming is de verdeling twaalf om tien. Daarmee is de wethouder met onmiddelijke ingang ontslagen.

De portefeuilles van wethouder Geldens worden momenteel waargenomen door zijn vaste plaatsvervanger, wethouder Rens Pijnenburg. De komende week zal het college besluiten over de herverdeling daarvan.

Het hele debat is terug te zien via de website van de gemeente Valkenswaard

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie