Luister
muziek
27 oktober 2020 - 11:37
Deel dit artikel:

Sterre is nieuwe kinderburgemeester: 'Ik was sprakeloos toen ik het hoorde'

De tweede kinderburgemeester van Valkenswaard is dinsdagochtend in de raadszaal beëdigd. Naast de familie was ook de hele klas van basisschool ’t Smelleken present om getuige te zijn van de installatie van Sterre Geenen, als opvolgster van Iris Brom.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Burgemeester Anton Ederveen heet op de vroege ochtend iedereen welkom, speciaal de eerste kinderburgemeester Iris en de nieuwe kinderburgemeester Sterre. Ook oma Marjo van Aken, die normaal voor de koffie zorgt in het gemeentehuis, zit nu trots bij de genodigden. “Het is een speciaal moment, dat eigenlijk op school had moeten gebeuren”, zegt Ederveen, die de klasgenootjes van Sterre wel heel erg stil vindt.

Na een uitleg over de raadszaal en gemeenteraad neemt de burgemeester afscheid van Iris als eerste kinderburgemeester. “Een jaar heb je geweldig met me meegedraaid, Iris. Ik heb er enorm van genoten en je was altijd vrolijk. Je had leuke ideeën”, aldus de burgemeester, die haar bloemen en een oorkonde overhandigt. Iris neemt plaats achter het spreekgestoelte en zegt dat het een fijn jaar was. “Ik wens je veel plezier en succes, Sterre”, zegt ze glunderend en applaus volgt, waarna onderling een cadeautje wordt uitgewisseld.

TikTok
“Als je de jeugd hebt, heb je de toekomst, Sterre. Er ligt een heleboel voor je om over na te denken en jij krijgt de gelegenheid om als kinderburgemeester mee te denken over de toekomst van Valkenswaard. En zéker over de toekomst van de kinderen. Het sollicitatiegesprek ging over allerlei dingen zoals toneel en natuur. Ik ben heel benieuwd wanneer je gaat beginnen aan je nieuwe idee: de ‘kinderburgemeester-TikTok-krant’, om op die manier in contact met de Valkenswaardse kinderen te komen. Er komen allerlei dingen op je pad, zoals het uitreiken van onderscheidingen. Er vinden allerlei evenementen plaats waarbij ik je graag meeneem”, aldus de ‘grote’ burgemeester.

‘Ik wist niet wat ik moest zeggen’
Dan komen Iris en Sterre tegenover elkaar staan en vraagt burgemeester Ederveen plechtig aan Sterre zo goed mogelijk haar plicht te vervullen en met respect met elkaar om te gaan. Na haar belofte hangt Iris de nieuwe kinderburgemeester de ambtsketen om en wordt de installatie met ruim applaus bevestigd. “Ik ben blij dat ik de tweede burgemeester van Valkenswaard mag zijn. Ik was sprakeloos toen ik het hoorde: ik wist niet wat ik moest zeggen”, verklapt Sterre. “En dat gebeurt echt niet vaak met mij.” Dan geeft Ederveen alle aanwezigen de gelegenheid om vragen te stellen. Eén voor een steken de leerlingen hun vinger op. “Burgemeester, waarom hebt u Sterre uitgekozen?” “Hoe oud bent u?” “Sterre, wat wil je graag gaan bereiken?”

De ouders van de nieuwe kinderburgemeester en oma zijn trotst op de nieuwe rol van Sterre en ook de twee ambtenaren die aanwezig zijn complimenteren Valkenswaard met de nieuwe kinderburgemeester. De moeder van Iris sluit zich graag hierbij aan. Ederveen nodigt alle kinderen uit om met Sterre en hem te komen praten als ze een goed en uitgewerkt idee voor Valkenswaard hebben.

Lintjesregen en camera’s
“Ik vind het leuk om de lintjesregen mee te gaan doen. Ook de herdenking op 4 mei lijkt me mooi." Nadat Ederveen alles heeft uitgelegd over de grote en de kleine ambtsketen, wordt na een echte fotosessie de bijeenkomst gesloten. "De camera’s om me heen zijn nog wel een dingetje”, sluit Sterre af.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie