Luister
muziek
09 Juni 2024 21:55
Deel dit artikel:

Vrijheidsboekje uitgebracht over oorlog, voor onderwijs in Valkenswaard en Waalre

De Stichting Erfgoed 40-45 Valkenswaard en Waalre heeft een boekje uitgebracht over oorlog, maar méér nog over vrijheid. Het boekje is bestemd voor het onderwijs en zal via cultuurcoach Janske Wittgen zijn weg naar het onderwijs vinden in Waalre en in Valkenswaard.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Op de tweede verdieping van De Hofnar, waar Janske kantoor houdt, arriveert Raimondo Bogaars met een steekwagentje met dozen die gevuld zijn met lesmateriaal. Het gaat om het Vrijheidsboekje, waarbij hij de redactie voor zijn rekening heeft genomen. Het kleurige boekje telt twintig pagina’s en is uitgegeven in het kader van tachtig jaar bevrijding. Het lesmateriaal is mede mogelijk gemaakt door de gemeenten Waalre en Valkenswaard, alsmede door Valkenswaard Viert.

Lesbrief

Janske kijkt in haar agenda en meldt dat op 27 juni de eerste boekjes verspreid gaan worden. “Ze zijn bestemd voor de groepen 7 en 8 van de basisschool en groep 1 en 2 van het Were Di-VMBO.” Janske weet waar ze het over heeft; 21 jaar stond ze voor de klas en is enthousiast over de uitvoering van het plan van de Stichting Erfgoed met anderen om voor de jeugd een lesbrief te maken. “Theo van de Loo kwam hier om een eerste gesprek te voeren over het initiatief. En vandaag zetten we de volgende stap. Vervolgens worden de interne cultuurcoördinatoren van de scholen geïnformeerd. Ik ben dus intermediair, dat is mijn taak.” Volgens Janske heeft Raimondo een grote stem in het boekje gehad, maar ook de Heemkundekringen hebben een steentje bijgedragen. “Dus het is echt iets over Valkenswaard en Waalre.”

“In totaal zijn er 1760 exemplaren gedrukt voor de beide gemeenten samen. Were Di gaat voor Havo-VWO eigen aangepaste opdrachten maken en in samenwerking met ons worden die dan weer gedrukt voor die doelgroep”, aldus Raimondo, die aangeeft dat vijf maanden geleden de voorbereidingen voor het boekje zijn gestart. “Er zitten vier inleveropdrachten in: een gedicht maken, een brief schrijven naar de familie van een gesneuvelde militair, een bevrijdingsmonument ontwerpen met de klas en een collage maken. Hopelijk kunnen we daarvoor een expositie maken en we hebben een prijsje in petto. Valkenswaard Viert zorgt voor de afronding, zoals de expositie en de prijsjes.”

Op het einde van het interview verklapt Raimondo trots te zijn op de fotovanp de voorpagina. “Dat is mijn zoon! Maar dan ’n jaar of tien geleden.” Er komt een website in de lucht waarop de laatste weetjes over het project terug te vinden zullen zijn, voor Valkenswaard in september en Waalre heeft gekozen voor de periode rond vijf mei. 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie