Luister
Live
26 februari 2021 - 05:54
Deel dit artikel:

Met laspennen door het huis: Margriet uit Dommelen doet aan wichelroedelopen

Iedereen kan het volgens Margriet Hennekens leren: wichelroedelopen. Valkenswaard24 luistert naar een prachtig verhaal van de Dommelse en probeert diezelfde middag uit hoe het voelt om met twee laspennen door het huis te lopen.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

De eigenzinnige jachthond van Margriet (74) vraagt het eerste halfuur nog aandacht, maar dan schikt hij zich in zijn lot. Margriet maakt koffie en op tafel liggen de metalen wichelroeden waar het over zal gaan: twee gebogen koperdraden met aan het einde een oogje. Website Wichelen.nl verraadt dat Margriet iets met wichelroedelopen heeft. “Tijdens een opening in het Nederlands Steendrukmuseum riepen Harrie Toussaint en Wil Coolen me om mij voor te stellen aan Klaas de Jonge, die een theorieles wilde geven over wichelen om nadien enkele locaties te gaan bezoeken. De drie heren vroegen of ik mee wilde doen en korte tijd later volgde ik op een ochtend een snelcursus over veldlijnen van het aardmagnetisch veld.”

Echt voelen
Altaren staan volgens Margriet op bepaalde plekken in kerken. “Vroeger hadden de mensen van nature gevoel voor de juiste energieplek om een kerk te bouwen en de juiste plek om het altaar te plaatsen. Tijdens de bijeenkomst bij Klaas leerden we over heiligdommen die op die lijnen gebouwd zijn en dat je die lijnen ook echt kunt voelen”, vertelt ze. Na de instructie oefent het gezelschap binnenshuis met de metalen lasdraden en daarna wordt in de tuin het gebruik ervan uitgeprobeerd. “Toen het gevoel er was, gingen we ’s middags op locatie naar Leenderstrijp bij de kapel, in Bergeijk bij een grafheuvel, bij de Kattenboom en op de Oude Begraafplaats van Valkenswaard. Láter zijn we nog eens de Nicolaaskerk gaan opmeten.”

Ze draaien geheel uit zichzelf
“Je verwondert je dat het ook écht werkt met die wichelroeden. Overal lopen energieaders, van noord naar zuid en van oost naar west. Op enkele plekken heb je ook diagonale lijnen. Daar waar de lijnen elkaar kruisen, daar staan de altaren van de oude kerken. En dat konden we opmeten met onze wichelroedes.”
Margriet vindt het bijzonder dat ze met twee metalen pennen zomaar kan ontdekken waar in de aarde veldlijnen zitten, want de wichelroeden draaien geheel uit zichzelf, ten teken dat ze een veldlijn passeert. “Probeer het maar eens hier in de kamer en je zult zien dat jij het ook kunt”, zegt ze glimlachend. En inderdaad, ook nu draaien de roeden op een bepaalde plek plotseling naar buiten en naar binnen.

Margriet en de genoemde heren hebben in de Nicolaaskerk met hun wichelroeden de oorspronkelijke plek kunnen aanduiden waar het eerste altaar gestaan moet hebben; ietsje verder de kerk in dan nu het geval is. “Klaas kon als fysicus ook een hele goede uitleg geven over de lijnen, de kruispunten ervan en het aanvoelen van de bijzondere kracht als je over zo’n lijn loopt of op zo’n kruispunt van lijnen staat.” Blijkbaar hoeven de wichelroeden niet per sé van metaal te zijn, soms zijn ze van hout.

Kruispunt van lijnen in Handel
Op de website van Klaas, Wichelen.nl, staat een plattegrond van de kerk (zie foto hieronder), met daarop aangegeven de energiebanen die zij gevonden hebben. De kruispunten zijn duidelijk zichtbaar. Ook in het hart van de toren komen lijnen bij elkaar, ook wel leylijnen genoemd. Ook de plaats waar vroeger de twee zijaltaren stonden, is duidelijk in kaart gebracht. Klaas de Jonge verduidelijkt desgevraagd het fenomeen van de veldlijnen en zegt: “Op een superkruispunt van lijnen komen soms wel acht lijnen bij elkaar. Mensen voelen die plaatsen. Ik ben op veel plekken geweest waar die superkruispunten voelbaar zijn. Geen wonder dat juist daar heiligdommen verrezen. Ook in Handel, in de kerk waar Valkenswaard jaarlijks ter bedevaart gaat, is heel duidelijk zo’n knooppunt voelbaar bij het rechter zijaltaar.”

Als fysicus geeft de oud-Valkenswaardenaar een nadere uitleg over het natuurverschijnsel. Hij vergelijkt bijvoorbeeld de mens met een magneet. De Jonge: “Een energielijn kun je voelen. Als je je armen beweegt terwijl je zo’n krachtige lijn oversteekt, dan voel je prikkelingen in je arm. Natuurlijk voelt de één het beter dan de ander. De wichelroede laat het dan nog duidelijker zien door te bewegen tijdens het oversteken.”

Nog steeds is de gastvrouw verbaasd dat ze in aanraking is gekomen met het wichelroedelopen. “Ik weet nu hoe het werkt. Ik vind het leuk dat ik dit heb mogen meemaken”, zo eindigt ze de bijzondere ontmoeting aan de Narcislaan.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug