Luister
Live
26 februari 2021 - 11:15
Deel dit artikel:

Horeca en gemeente Valkenswaard gaan zij aan zij door de crisis

De Valkenswaardse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de gemeente Valkenswaard staan naast elkaar wat betreft het bestrijden van het coronavirus. “Natuurlijk willen wij ook zo snel mogelijk open, maar we gaan voor duurzaamheid”, zegt Harold van Asperdt, voorzitter van KHN afdeling Valkenswaard.

valkenswaard24 / Stijn van Mierlo • Beeld - Evert Meijs

Al sinds de allereerste lockdown in maart 2020 zitten de Valkenswaardse afdeling van KHN en de gemeente wekelijks om de tafel. “Elke donderdag komen er zaken ter tafel die zouden kunnen bijdragen om goed door de crisis te kunnen geraken”, zegt Van Asperdt. “We willen niet na een te ongecoördineerde en snelle opening weer na een korte periode alsnog dicht moeten, in verband met hierdoor voorspelde hoge ziekenhuisopnames.”

Deze samenwerking heeft ertoe geleid dat de twee besturen van zowel KHN en gemeentebestuur Valkenswaard dichter bij elkaar zijn komen te staan. Ze staan langs elkaar, om gezamenlijk door de crisis te kunnen komen. “Op de vraag wat we met de precario en andere aanslagen van de gemeente moesten doen, antwoorde wethouder Theo Geldens stellig: ‘Voorlopig aan de kant gooien’. Dit heeft ertoe geleid dat het precario van 2020 uiteindelijk is kwijtgescholden”, legt Van Asperdt uit.
“We kregen een wekelijkse update van de TOZO-aanvragen, met telkens de bevestiging dat dit goed opgevolgd is door de gemeente.” Zo is er ook meteen meegedacht om de terrassen tijdelijk uit te breiden om meer ruimte te creëren.

Handhaving
Er is volgens Van Asperdt gepleit door de horeca voor een andere aanpak van de handhaving. Een handhaving die vanuit een basis van vertrouwen uit zou gaan. “Dit kan dus alleen met tweerichtingsverkeer in de communicatie. Dit heeft ons geen windeieren gelegd, maar ervoor gezorgd dat er heel prettig, ontspannen, maar zeer veilig gewerkt kon worden.”

Respect, geduld en vertrouwen
Afdeling Valkenswaard van KHN respecteert de manier waarop andere afdelingen door deze tijd heen proberen te komen. “Waar wij blijven toch de koers van gezamenlijkheid varen, samen met de gemeente Valkenswaard. Het is een kwestie van respect, geduld en vertrouwen. Dat zal uiteindelijk worden beloond.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug