Luister
Live
6 april 2021 - 06:01
Deel dit artikel:

Gedichtentafels verspreiden naar buurgemeenten

Na gemeente Valkenswaard heeft ook buurgemeente Heeze-Leende prachtige routes met gedichtentafels. Cranendonck lijkt te gaan volgen.

valkenswaard24 / Thijs Verleg

Het idee van de gedichtentafels ontstond in 2019 rondom Kunstsmullen. Dit oktoberevenement dat in Heeze-Leende jaarlijks veel bezoekers trekt, wilde verder groeien buiten de kern Heeze. En exposeerde op acht locaties, gelegen in de drie dorpskernen van gemeente Heeze-Leende. Wat in eerste instantie begon met zes gedichtentafels als onderdeel van de Galerieroute is inmiddels uitgegroeid tot 20 stuks die verspreid staan in alle kernen van onze gemeente. Je kunt dus gedichten smullen in Heeze, Leende, Leenderstrijp en Sterksel tijdens de uitgezette wandel- en fietsroutes van verschillende afstanden. De tafels in de gemeente Heeze-Leende zijn herkenbaar aan het groen tafelkleedje.

Zaterdag 3 april waren voorzitter van Recreatief Heeze-Leende, Frans Broos en wethouder Jan de Bruijn aanwezig bij de ingebruikname van de routes in onze gemeente. ''We wilden natuurlijk met veel tamtam de routes openen maar door de coronamaatregelen gaat dat helaas niet. April is normaliter de start van het toeristenseizoen, vandaar dat we er nu toch aandacht aan geven om het bekend te maken.''

De wandelroutes starten bij het gemeentehuis in Heeze, 't Brouwershuis in Leende en de Spar in Sterksel. De routes variëren in afstand van 6,5 kilometer tot 10,3 kilometer. De fietsroute is 28 kilometer lang en start bij het gemeentehuis in Heeze. Natuurlijk kun je een route ook op elk ander punt starten want ze lopen via de knooppunten. ''Ook als gemeente ondersteunen we dit initiatief. Op deze manier helpen we de lokale ondernemers. Toeristen komen in de kernen waar ze geld kunnen uitgeven. Het is een win-winsituatie op deze manier'', aldus Jan de Bruijn.

Valkenswaard en Cranendonck
In Valkenswaard staan inmiddels 26 tafels met een oranje tafelkleedje met ook de prachtigste gedichten. Deze gedichtentafels kom je net als in Heeze-Leende tegen tijdens de mooie wandel- en fietsroutes die zijn uitgezet in het grote natuurgebied De Groote Heide. Ook in het plaatsje Handel staat één tafel en dat heeft te maken met de wandelroute Valkenswaard-Handel. Momenteel wordt ook in Cranendonck gekeken of het haalbaar is om ook daar mooie routes uit te zetten met een mooi aantal gedichtentafels. ''Het zou fantastisch zijn wanneer dit ook in Cranendonck uitgevoerd kan worden. We willen de verschillende gemeenten in De Groote Heide met elkaar verbinden. Op termijn zien we wandel- en fietsroutes langs de gedichtentafels in de verschillende gemeenten. Toeristen kunnen dan het hele gebied vanuit hun standplaats bekijken'', aldus Frans Broos, voorzitter van Recreatief Heeze-Leende.

Gedichten wisselen
In de toekomst ziet Frans Broos nog een mooie aanvulling op de gedichtentafels. ''We zouden het meesterlijk vinden wanneer we alle basisscholen betrekken bij het project Kunstsmullen en de kinderen gedichten laten maken. Uit al deze gedichten kiezen we dan de twintig mooiste die we dan periodiek kunnen wisselen op de tafels.'' Momenteel zijn veelal bestaande gedichten gekozen die bij de plek passen waar de gedichtentafel. Er zijn ook twee gedichten van eigen inwoners te lezen zoals op Kloostervelden waar het gedicht ‘’Verhuizen’ van Ilaya Berrak te lezen is. Dit gedicht stond in de top 100 van de landelijke dichtwedstrijd. Ook het gedicht van boswachter Mari de Bijl kun je tegenkomen. Dit is te lezen op de tafel bij de Heezerhut.

Wil je de wandel- en fietsroutes bekijken en/of downloaden, neem dan een kijkje op de website van De Groote Heide.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug