Luister
Live
7 april 2021 - 06:00
Deel dit artikel:

Efteling-medewerker steekt handjes uit de mouwen in Leenderbos

Tussen de mannen van Staatsbosbeheer loopt Kayra Bijleveld. Normaal gesproken bedient ze de Vogel Rok en Carnaval Festival in de Efteling, maar sinds drie weken steekt ze haar handen uit de mouwen in het Leenderbos.

valkenswaard24 / Stijn van Mierlo

De Eindhovense Kayra reageerde op een oproep aan Efteling-medewerkers om betaald aan de slag te gaan bij Staatsbosbeheer, nu het pretpark gesloten is door de coronamaatregelen. Het stilzitten was ze beu en dus de keuze snel gemaakt. “Ik heb een groene opleiding gedaan. Eerst de Helicon en daarna nog een paardenopleiding. Ik dacht: als er iets is wat ik nu als alternatief werk kan doen, dan is dit echt iets voor mij”, vertelt ze.

En zo staat ze dinsdag boompjes te planten met haar nieuwe collega’s. Want Staatsbosbeheer kan de extra hulp goed gebruiken. “Eindelijk weer.” Maar daarnaast werkt ze nog een aantal dagen bij de Efteling, schoonmaken bijvoorbeeld. “Eerst werkte ik er bijna fulltime en het zal nog wel even dicht blijven. Maar ik hoop echt dat ik daar weer snel aan de slag kan.”

Maar dat is niet omdat ze van het werk bij Staatsbosbeheer af wil. In tegendeel. Ze vertelt vol enthousiasme over wat ze allemaal al gedaan heeft in en om het Leenderbos. “Jonge bomen geplant, geitenhoeven gekapt, wandelroutes op duidelijkheid gecontroleerd en afval geprikt. Het leukste vond ik het kappen van de geitenhoeven. Echt iets met dieren en iets bijzonders. Dit doe je niet bij de Efteling, al lopen daar ook geiten rond.” Daarbij zegt ze: “Ik zou dit graag als vrijwilliger nog blijven doen, als ik straks bij de Efteling weer volledig aan de bak kan.”

Luisteren naar gasten
Het contrast is groot tussen haar werk bij Staatsbosbeheer en het pretpark. Maar er zijn ook overeenkomsten. “Ik werk bij beiden veel buiten. Wat me laatst opviel bij het wandelroutes aflopen, is dat een boswachter me vertelde dat ze altijd goed luisteren naar wat mensen willen. En dat doen we bij de Efteling ook. Ze kijken goed naar de beleving.”

Niet te flauw
Voorlopig is Kayra nog de enige Efteling-medewerker in het Leenderbos die hier aan het werk is. “Als mensen van de Efteling bij ons willen komen werken, zijn ze zeker welkom”, zegt boswachter Erik Schram van Staatsbosbeheer. Want de samenwerking met Kayra bevalt goed, vertelt hij. “Ze is echt een buitenmens en iemand die weet van aanpakken. Ze is niet te flauw. Soms schijnt de zon en regent het ook. Daar moet je tegen kunnen.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug