Luister
muziek
15 januari 2022 - 06:11
Deel dit artikel:

Bankje voor 100-jarige mevrouw Heuvelmans: 'Het beroep van mijn moeder was huisvrouw'

Opnieuw heeft de gemeente Valkenswaard een zitbankje geplaatst voor een honderdjarige. Ditmaal voor mevrouw Heuvelmans-van der Laak. Zij werd geboren in Valkenswaard op 14 januari 1922 en daarom is het buitenbankje haar cadeau van de lokale overheid. De bank heeft een plek gekregen in de Van de Venstraat tegenover nummer 34, waar ze lange tijd woonde.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

De jongste zoon van het gezin Heuvelmans, Wil (66), vertelt dat zijn moeder tot november 2020 in haar eigen huis woonde. “Nu woont ze in het verzorgingshuis. Ze maakt het niet zó goed. Het is naar omstandigheden, want ja, ze wordt honderd, hè. Het batterijtje is bijna op.” De honderdjarige woonde 54 jaar in de Van de Venstraat en zorgde hoofdzakelijk voor de opvoeding van de zeven kinderen die het echtpaar Heuvelmans kreeg. “Het beroep van mijn moeder was huisvrouw. Me dunkt, huisvrouw voor zeven kinderen, dat was me nogal een beroep, hè?” zegt zoon Wil.

Om die reden had mevrouw Heuvelmans geen hobby’s. Pas later is ze lid geworden van een zwemclub en een gymclub. “De laatste jaren puzzelde ze thuis veel. En met haar zus (nu 95) werd bijna dagelijks gerummicubd.” De zoon herinnert zich de vele huwelijksjubilea die gevierd werden: 12,5 jaar, 25, 40 en 50 jaar. In 1998 en nog enkele malen daarna is ze ernstig ziek geweest maar mevrouw Heuvelmans is volgens Willem toch steeds weer opgekrabbeld. “Zo, ik ben er weer!”, zei ze als ze opnieuw uit haar ziekbed herrees. Enkele weken geleden was ze weer behoorlijk ziek, maar ze vroeg de arts om haar weer beter te maken: “Ik wil honderd worden!”

Elke dag gebeden

De jarige job beseft goed dat ze honderd is geworden. Wil: “Haar koppie is nog alsof ze achtenveertig is. Ze weet alles nog, kan goed meepraten over van alles en nog wat. Alleen, haar lichaam laat haar in de steek. Dat is ook de reden dat ze niet aanwezig kon zijn bij de onthulling van het bankje. Maar ze weet maar al te goed dat ze een bankje krijgt.” Volgens de jongste zoon heeft ze er elke dag voor gebeden om haar verjaardag te mogen meemaken. “Alhoewel, over twee maanden komt er bij de achterkleinkinderen een tweeling bij. Dat is weer een nieuw streven van haar.”

Vanwege de coronamaatregelen is afgesproken met de arts dat er verspreid over enkele dagen kinderen op bezoek komen bij de honderdjarige mevrouw Heuvelmans. Burgemeester Anton Ederveen beet deze feestdag het spits af.

Bij aankomst van de burgervader in de Van de Venstraat vertelt hij dat mevrouw Heuvelmans zojuist inderdaad strijdvaardig was om honderd te worden. “Mooi om te zien”, zegt hij en vindt haar nog een goede uitstraling hebben, ondanks haar hoge leeftijd. Even later verwijdert hij samen met de jongste zoon Wil de Valkenswaardse gemeentevlag van het bankje, nadat hij mevrouw eerst nog via een gsm-telefoon aankondigt dat de onthulling nú gaat gebeuren.

Meerdere bankjes in Van de Venstraat

In de Van de Venstraat staan meerdere bankjes, mede vanwege de nabijheid van verzorgingshuis Taxandria. Bovendien werd hier op 10 juni 2015 ook al een honderdjarige-bank geplaatst. Toen was de eeuweling mevrouw Brokx-Leempoel. Het bankje van vandaag is het achttiende exemplaar voor een honderdjarige sinds het besluit van de gemeente in 2014 om eeuwelingen een buitenbank aan te bieden.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie