Luister
Live
1 maart 2022 - 12:41
Deel dit artikel:

Omwonenden N69 voeren actie tegen overlast: 'Van vogeltjes naar vrachtverkeer'

Een groep omwonenden van de nieuwe N69 bij Valkenswaard heeft zich verenigd en voert actie tegen de overlast die zij ervaren van de weg.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Michael van Tol

Op de site overlastN69.nl valt te lezen dat omwonenden geluidsoverlast, zichtoverlast en overlast van fijnstof ervaren. "Sinds de opening van de nieuwe N69 in oktober 2021 ervaren de omwonenden van de N69 dagelijks overlast van het verkeer dat over de N69 rijdt. Niet alleen overdag, maar ook in de avond en nacht", staat op de site. "De geluidsoverlast dringt ook de huizen binnen, zelfs met de ramen dicht. Wij zijn gegaan van fluitende vogeltjes, naar fluitende auto’s en vrachtverkeer."

Koplampen

Over de zichtoverlast zeggen ze: "Door de open aanleg van de N69, zonder geluidswallen of beplanting op grote stukken, hebben de omwonenden last van het voorbijrijdende verkeer overdag en als het donker wordt. Het verstoort ook enorm het aanzicht van de omliggende natuur waar de N69 middenin is aangelegd. Dieren hebben hier ook last van, met name in de nacht verstoren de lichten van koplampen hun leefgebied en verstoren ze hun oriëntatie."

Fijnstof

Daarnaast is er ook overlast van fijnstof. "Naast de geluidsoverlast is er een stille en onzichtbare maar toch overlast veroorzakende fijnstof dat neerdwarrelt in de omgeving van de N69. Omdat directe gevolgen niet merkbaar zijn, maar op de lange duur wel voelbaar, maken wij ons ook daar zorgen over. Niet alleen voor ons als omwonenden, maar ook de schade die de dieren en de natuur oploopt hierdoor."

Inwoners uit Bergeijk en Valkenswaard

De mensen achter de stichting Omwonenden N69 - met ondertitel 'Op zoek naar oplossingen overlast' - zijn inwoners van Bergeijk en Valkenswaard. "Wij begrijpen dat de nieuwe N69 een aanwinst is voor degenen die via deze weg naar hun werk of andere bestemmingen rijden. Ook voor degenen die langs de oude route door de dorpen wonen is het misschien een zegen. Voor ons is dat niet zo, omdat langs de weg nauwelijks maatregelen genomen zijn die de geluidsoverlast, lichthinder en het ellendige uitzicht op de weg kunnen verzachten. We willen bereiken dat we in en om onze huizen minder geluidsoverlast hebben en dat de weg aan het zicht onttrokken wordt."

Oplossing

Dat doen ze onder meer door de politiek aan te spreken, samen te werken met verschillende instanties zoals de Brabantse milieufederatie, RIVM, Groen en Heem en het IVN, maar ook door te blijven communiceren via hun site. Ze dragen daarbij ook al een direct een oplossing aan. Ze zien natuurlijke geluidswallen als de verlossing. Volgens de initiatiefnemers verhelp je daarmee de geluidsoverlast, zichtvervuiling en fijnstof.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug