Luister
Live
22 juni 2022 - 12:49
Deel dit artikel:

Primeur in Valkenswaard: blazersklassen op school

Afgelopen weken liepen op enkele Valkenswaardse basisscholen ‘zomaar ineens’ kinderen met instrumentenkoffers door de gangen. In de klaslokalen leek het alsof er een orkestrepetitie aan de gang was. Wat was hier aan de hand?

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo

Steeds meer scholen hebben structureel muziekonderwijs in hun lesprogramma en nemen daarbij ook deel aan speciale projecten. De afgelopen weken was het op de basisscholen De Belhamel, Dorenhagen en Sint Servatius tijd voor het project Toeten & Blazen. Hierbij maken leerlingen van groep 5 en 6 kennis met blaasinstrumenten, de blaasmuziek én de Valkenswaardse muziekverenigingen.

In vijf weken tijd leerden ze spelen op een echt harmonie- of fanfare-instrument, dat zij ook daadwerkelijk mee naar huis kregen. Zo konden ze niet alleen op school, maar juist ook thuis oefenen. Bovendien maakten ze op school zelf mee hoe leuk het is om samen muziek te maken.
Natuurlijk staan de leerlingen ook te trappelen om iedereen te laten horen wat ze de voorbije weken geleerd hebben. Dat doen zij tijdens de verschillende presentatiemomenten in samenwerking met de muziekverenigingen.

Dinsdag 28 juni 19.00 uur: De Belleman in Dommelen. Afsluiting van het project op De Belhamel, in samenwerking met Harmonie De Dommelecho.

Dinsdag 5 juli 19.00 uur: Dorpshuis D’n Teut in Borkel en Schaft. Afsluiting van het project op basisschool Sint Servatius, in samenwerking met Fanfare EMOS.

Maandag 11 juli 19.00 uur: Speeltuin Geenhoven in Valkenswaard. Afsluiting van het concert op De Dorenhagen, in samenwerking met Harmonie UNA.

Samenwerking

Toeten & Blazen is een samenwerking tussen het gemeentelijk Centrum voor Muziek en Dans, de muziekverenigingen in Valkenswaard en natuurlijk de deelnemende scholen. Uiteraard is het de bedoeling nog veel meer kinderen (en scholen) enthousiast te maken voor dit geweldige project. Nieuwsgierig? Kom dan kijken en luisteren naar een van de presentaties. Scholen die volgend seizoen ook willen deelnemen of meer informatie wensen, kunnen terecht bij het Centrum voor Muziek en Dans.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug