Luister
Live
2 juli 2022 - 15:57
Deel dit artikel:

Het meekijken met (ver)bouwplannen verandert bij gemeente Valkenswaard

Sinds jaar en dag kun je bij de gemeente terecht om je (ver)bouwplan in een informatief gesprek te bespreken. De gemeente keek kosteloos mee en adviseerde je over de haalbaarheid. "Deze rol verandert, maar wij blijven wel beschikbaar voor vragen/onduidelijkheden", zegt de gemeente Valkenswaard.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie

Wat verandert is het moment waarop je de gemeente kunt benaderen om jouw plannen te bekijken. Voortaan kun je alleen terecht als je plannen al zijn uitgewerkt in een zogenaamd vooroverleg. Met het woord ‘vooroverleg’ bedoelen ze een schetsplan. Vooroverleg is de wettelijke term die je tegenkomt op de landelijke website van de overheid.

Waarom deze aanpassing?

Het kost de gemeente veel tijd en menskracht om de gesprekken te voeren. Om onze dienstverlening in stand te kunnen houden, kun je met uitgewerkte (ver)bouwplannen contact met hen opnemen. Gemeente: "Wij adviseren u om uw plannen eerst te bespreken met professionals. Zij kunnen u helpen om uw plannen concreet te maken. Dus: de gemeente blijft meedenken, maar alleen als uw plannen zijn uitgewerkt."

Hoe werkt het?

Als jouw (ver)bouwplannen concreet zijn en je wilt een aanvraag voor een omgevingsvergunning indienen, kun je een vooroverleg/schetsplan indienen via www.omgevingsloket.nl. De gemeente kijkt dan mee naar jouw aanvraag.

Let op: het vooroverleg/schetsplan is niet bedoeld voor ‘kleine’ bouwwerken zoals erfafscheidingen, dakkapellen, schuurtjes, bijgebouwen, uitbreidingen van woningen en dergelijke. Daarvoor kun je direct een aanvraag voor een omgevingsvergunning indienen. Dat kan ook via www.omgevingsloket.nl.

Hulp bij uitwerken bouwplan

Informatie over het indienen van een aanvraag en gegevens over bestemmingsplannen, kun je vinden op www.Omgevingsloket.nl en www.ruimtelijkeplannen.nl. Je kunt ook een specialist (architect, aannemer of bouwbegeleider) in de arm nemen. Als jij, of jouw adviseur, tegen vragen oploopt, kun je de gemeente bellen (040-2083444).

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug