Luister
muziek
10 november 2023 - 05:38
Deel dit artikel:

Hoogste punt van De Valkenier is bereikt: 'Goed nieuws; we gaan in 2024 opleveren’

Marcel Merks Van Stiphout Projectontwikkeling en operationeel Directeur Koos Peijnenburg ontvangen nieuwe bewoners en bouwmedewerkers op het project De Valkenier, omdat het hoogste punt is bereikt. Vanwege de harde wind gaat er geen vlag in top, maar er is wel een banner en bier.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Op de bouwplaats zijn de bouwvakkers aanwezig, herkenbaar aan hun kledij, en soms met een witte helm. Ook toekomstige bewoners zijn present om getuige te zijn van deze mijlpaal voor de appartementen en de rij-woningen. “De mensen vinden het mooi om het in het echt te zien; ruimtelijker dan ze misschien hadden gedacht. Het is voor hen goed om te zien hoe ver het inmiddels gevorderd is”, aldus Ellen van de afdeling Marketing. Er zijn eerder wel kijkmomenten geweest, maar zo’n grote groep als nu was nog niet eerder gepland.

Terwijl de muziek over de werf schalt, kijken toekomstige bewoners vol verwachting naar de bouw. Werknemers kennen elk hoek inmiddels als hun broekzak en wachten geduldig op wat er komen gaat. Dan neemt Marcel Merks het woord en heet iedereen welkom op het project De Valkenier. “We zijn hier bijeen om vandaag het hoogste punt te vieren. Ook kunnen we nu de collega’s van de bouw bedanken voor hun inzet van het afgelopen jaar.” Hij heeft bewondering voor de hoeveelheid materialen die zij de afgelopen maanden door hun handen hebben laten gaan. Zo is er al 3500 kub beton verwerkt, 21.000 kilo staal en als alles klaar is hebben de metselaars volgens Merks 300.000 bakstenen in hun handen gehad.

Harde wind

Ook wordt zo dadelijk een doek de hoogte in gehesen, speciaal voor dit moment gemaakt. “Eigenlijk zou het doek op het echte hoogtepunt komen hangen, maar vanwege de hoge windsnelheden gaat dat niet lukken, vandaag.” Merks benoemt hoe onder leiding van Mari Sterks simpele tekeningen zijn uitgegroeid tot zo iets moois”, en vraagt de aanwezigen om een applaus voor alle collega’s van de bouw.”

Dan neemt Koos Peijnenburg als operationeel directeur het woord over en zegt met gepaste trots bij de bouw te staan. Op 2 november vorig jaar was er ook een heuglijk moment, toen werd de start gevierd door de eerste paal in de grond te boren. “Inmiddels is er heel veel gebeurd. De woningen zijn al uit de steigers, de afbouw loopt vlot en voortvarend. Nog even en alle kozijnen en gevels zijn gesloten en op hoogte.” Peijnenburg benadrukt dat veel dingen goed zijn gegaan: een goede en strakke aansturing en een goede samenwerking met bouwwerkers, co-partners, leveranciers en onderaannemers. “Ook gemotiveerde mannen en een vrouw die op de bouw het werk doen. Nogmaals een applaus.”

Prognose

De toekomstige bewoners krijgen te horen dat het voortvarend gaat en de spreker hoopt dat iedereen goed op de hoogte wordt gehouden over de situatie. “Hoe ver we zijn, kan iedereen wel zien. Goed nieuws: we gaan het opleveren in 2024.” Iedereen lacht. Er wordt volgens hem gezocht naar het juiste moment van opleveren. Hij geeft een voorzichtige prognose dat de woningen rond maart opgeleverd worden en de appartementen in april en mei. Dan komt het officiële moment en alle aanwezigen tellen af van vijf naar nul en de immense hijskraan takelt een langwerpige banner omhoog met het woord hoogtepunt.

Nadat een drankje wordt geserveerd wordt iedereen uitgenodigd om in de parkeerkelder de bijeenkomst gezellig voort te zetten. Een echtpaar is zichtbaar verheugd en heft het glas. “Dat hoort er toch bij in Brabant, hè!” Op de vraag waar ze komen te wonen zegt de mevrouw: “Zie je de ingang naar beneden? Het wordt het onderste huis, maar dan aan de andere kant, langs de ingang, uitkijkend op de Europalaan.” Ze zijn bijna elke week gaan kijken en maakten foto’s. Het paar woont 500 meter verder de Valkenierstraat in en laat er een groot huis achter, terwijl de nieuwe stek helemaal gelijkvloers is. Zij is al een beetje ongeduldig geworden, ze zijn al uit hun woning verhuisd en willen de spulletjes graag definitief gaan uitpakken.

Veel ruimte

Het is een mooie gewoonte om op een dag als vandaag stil te staan bij het hoogste punt. Vroeger draaide het op zo’n dag om het zogenaamde pannenbier. Volgens Merks zijn het vooral de werknemers die deze dag graag in ere houden en projectontwikkeling organiseert het graag. “Wij vinden het ook leuk om te organiseren. Ook voor de kopers, want zij zijn uiteindelijk onze opdrachtgevers.” Op de werf is al veel ruimte ontstaan, nadat veel steigers al zijn verwijderd. Er staan nog wel de diverse containers, muurafdekkers, stekkerdozen, kabels en kruiwagens. Hij staat stil bij de grootste uitdaging van dit project. “Dat is de toegang tot de werf. Aan weerszijden stonden steigers en daardoor was er weinig ruimte. De bereikbaarheid was dus wel een punt. Nu de steigers weg zijn, is er weer ruim baan voor het vrachtverkeer.” Hij is blij dat alle bouwmaterialen op de binnenplaats gestald zijn kunnen worden, mede dankzij een grote vaste bouwkraan met extra lange arm, in plaats van een mobiele kraan.

De kelder is het stemmig aangekleed en onder discolichten en muziek is er nog een aangenaam verpozen. Ellen is tevreden over het verloop van de bijeenkomst en loopt even mee naar de krochten van het pand. Eén van de nieuwe eigenaars zegt nooit te zijn gaan kijken, tussendoor. “Ik ben niet nieuwsgierig, het komt wel goed. Als ik iedere keer hier kom staan, wordt het er niet beter van, denk ik.” Een jongeman staat buiten en kijkt verliefd naar de plek waar hij zal komen wonen: helemaal bovenin, rechts. “Volgende week mag ik binnen kijken, ik ben heel benieuwd.” 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie