Luister
muziek
26 Juli 2024 21:10
Deel dit artikel:

Is kermis in Valkenswaard nog levensvatbaar? 'Iedereen doet zijn best, maar er komt niks bij elkaar'

Raadsleden Gerrie van Asten-Velter en Marie-Thérèse Maas-Jacobs hebben vragen over de Valkenswaardse kermis. Ze bespreken die - met Valkenswaard24 erbij - op de laatste kermisdag met André Vonk van Buro De Kermisgids uit Alphen aan den Rijn.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Het drietal zit op een bankje bij het oude raadhuis. Maar om te overleggen is 80 decibel net iets te veel en wordt overgestoken naar een galerij van De Hofnar. Onderweg daarheen wordt gesproken over het ontbreken van richtingaanwijzers voor de openbare invalidentoilet op het kermisterrein. Volgens Marie-Thérèse Maas-Jacobs vinden de mensen dat het op de kermis dit jaar niet druk is geweest. Van Asten-Velter vult aan: “Maar het lijkt helemaal niet te worden uitgedragen; niet in de krant en weinig op Facebook.” De twee vrouwen vragen zich af hoe de communicatie verloopt rondom de kermis. “Wie wisten er dat hier ook een roze dinsdag was? De lijnen zijn niet goed. Iedereen doet zijn best, maar er komt niks bij elkaar.”

Regie en uitvoering

Eenmaal in de rust van De Hofnar legt André Vonk uit: “Jaren geleden zocht de gemeente naar vervanging voor de eigen kermismeester van toen, omdat hij met pensioen ging. Ze kwamen bij mij terecht omdat ze zelf de kennis niet meer in huis hadden.” De kermismeester noemt enkele namen van ambtenaren die zich met de kermis bezighielden en zegt dat Valkenswaard de organisatie vanaf dat moment uitbesteedt. “De gemeente voert nu wel de regie, maar wij voeren het werk uit. Wij zetten onze kennis en expertise in om de gemeente zo goed mogelijk te ontzorgen. Wij doen alles van A tot Z.”

LEES OOK: In beeld: Kijkje op kermis in Valkenswaard: 'Waarom zit er niemand in de Extreme Ride?'

Het blijkt dat Vonk zorgt voor een selectie van attracties en dat hij vervolgens toestemming vraagt aan de gemeente om die te plaatsen op de afgesproken data. “Onze tekening wordt dan getoetst bij allerlei instanties.” Volgens de kermismeester wil de gemeente een kermis die zo groot mogelijk is. Bovendien vindt men dat het uitzicht vanaf de horecaterrassen op de Markt zo open mogelijk moet zijn. “Daarom is er een stuk van de Leenderweg bijgekomen. Of het een doorslaand succes is, ga ik zo eens navragen. Ik denk dat ik het antwoord al weet.”

Vonk onderstreept dat mensen gewoontedieren zijn. “Je kunt de route niet zomaar veranderen en denken: dan functioneert het vanzelf beter.” Gerrie van Asten-Velter: “Voorheen waren de Maastrichterweg en het Kloosterplein allemaal kermis. En daarna is de kermis kleiner geworden.” Volgens Vonk is het vaak niet verstandig om een kermis groter te maken. “Vergelijk het met een taart die je met vijf personen moet delen. Maar als je met vijftien man gaat zitten knagen heeft ieder maar een heel klein stukje. En dat is met de kermis ook zo.”

Hij legt uit dat er niet méér omzet wordt gegenereerd als er méér kermiszaken komen. “Er gaan echt niet meer mensen komen naar zo’n kermis. Dat gaat écht niet gebeuren. Er gaat alleen maar meer verdeeld moeten worden onder de exploitanten.” Volgens hem gaan mensen naar de kermis met bijvoorbeeld honderd euro en gaan die uitgeven. Of er nou twintig of veertig zaken staan, maakt niks uit. Als er méér zaken staan gaan de bezoekers volgens hem niet méér geld meenemen. “Dat is een vast gegeven. Het groter willen maken van de kermis gaat je niks brengen. Er moet een uitgebalanceerd product staan met voor ieder wat wils.”

Zo aantrekkelijk mogelijk

Het is duidelijk dat Maas-Jacobs en Van Asten-Velter daar altijd op een andere manier tegenaan gekeken hebben. “Ik vind het nu gewoon niet druk.” Volgens Vonk komt dat ook doordat De Kempervennen helemaal niet vol is. De twee vullen aan met de opmerking dat bovendien Camping De Brugse Heide dit jaar geen gasten heeft. “Daarbij komt de vakantiespreiding”, aldus Vonk. “Eigenlijk begint in het noorden de vakantie nú pas.

Daarbij komt dat Tilburg op dit moment óók haar kermis heeft.” Hij drukt de dames op het hart dat je geen enkele kermis met elkaar kunt vergelijken, en hij noemt de kermis in Beverwijk en in Heemskerk. Beide plaatsen liggen op loopafstand van elkaar en tóch is de ene kermis tien keer beter dan de andere. Op de vraag van Van Asten-Velter hoe de kermis zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt kan worden, antwoordt Vonk: “De plannen die er nu liggen om de kermis dóór te trekken tot aan de Statie zijn onhandig. Je kunt op de Leenderweg niks kwijt. Die straat is niet geschikt om attracties neer te zetten, misschien wel enkele kantwagens, die aan de achterkant dicht zijn. Maar daar zit niemand op te wachten. Die straat is veel te smal. Bovendien, als je de loop richting Europalaan wilt hebben, moet je op het einde iets neerzetten wat het publiek daarheen trekt. En daar is geen plaats voor.”

Er komt een tekening van Buro De Kermisgids op tafel met plannen voor komend jaar. Daarop komt de Maastrichterweg weer in beeld, en het Kloosterplein. De dames van de Raad vragen zich af of de horeca van De Statie wel zit te wachten op een kermis die bij hen eindigt, aangezien zij tijdens de kermis toch hun eigen vaste klanten hebben. “Ook de bewoners en de winkeliers van de Leenderweg zullen er niet vrolijk van worden”, zo klinkt het.

Onbetaalbaar

Het is duidelijk dat er meerdere belangen spelen in Valkenswaard. “Als je die allemaal dóórzet, gaan exploitanten zeggen: 'ik ga in Valkenswaard niet staan'. Het zijn ondernemers, hè. Die moeten geld verdienen. Het is niet voor niets dat er steeds meer kleinere kermissen verdwijnen. Bovendien is er na corona zo’n ander beeld gekomen over de kosten van een exploitant, kijk maar eens naar de kosten voor levensonderhoud, benzine en noem maar op. Alles wordt onbetaalbaar.” André Vonk noemt enkele voorbeelden uit de naaste omgeving waaruit blijkt dat organisatoren blij moeten zijn met die exploitanten die nog willen komen. “Ik denk dat je de gezelligheid op de kermis terugkrijgt door terug te gaan naar de oude situatie met het Kloosterplein”, zo zegt Vonk vastberaden.

Het is duidelijk: er moet de komende maanden stevig overleg gepleegd worden om de toekomst van de Valkenswaardse kermis veilig te stellen. “Ieder dorp krijgt de kermis die zij verdient”, zegt Vonk. Na het overleg stapt het gezelschap terug naar de Markt en loopt toevallig Atze Lubach-Koers tegen het lijf, de voorzitter van de Nationale Bond voor Kermisbedrijfhouders. Ook hij is van mening dat er iets moet gebeuren om de kermis te kunnen behouden. De pr vooraf zal daarbij misschien ook een rol spelen. Volgens André Vonk moet er vooral een situatie gecreëerd worden waardoor exploitanten weer graag naar Valkenswaard willen komen. “Als die niet komen, houdt alles op.” De toekomst zal leren of de kermis levensvatbaar zal blijven.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie