Luister
muziek
27 September 2024 22:03
Deel dit artikel:

‘Er valt nog veel te winnen wat betreft toegankelijkheid in Valkenswaard’

Hoe toegankelijk is Valkenswaard eigenlijk? En wat houdt ‘toegankelijkheid’ in? Hoe dan ook maakt Valkenswaard kans om de meest toegankelijke gemeente van Nederland te worden. Wethouder Bram Bots: “Ik denk dat we nog veel meer ervaringsdeskundigen moeten betrekken.”

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Stijn van Mierlo
Advertentie

In de top tien van meest toegankelijke gemeenten van Nederland staat ook gemeente Valkenswaard. Ondanks dat dat al een mooie beoordeling is, valt er nog veel te winnen volgens wethouder Bram Bots. “Toegankelijkheid is voor mij, en ons als gemeente, dat iedereen met of zonder beperking gebruik kan maken van (informatie)voorzieningen en dienstverlening. En op die manier mee kan doen in de samenleving.”

Maar een heel sexy onderwerp is het nog niet binnen de politiek. “Het stukje bewustwording mist”, zegt Bots. Daarom ging de wethouder eerder op pad met Wout, die sinds zijn geboorte al blind is. Hij liet Bram Bots ervaren hoe het is om blind te zijn en je weg te vinden in Valkenswaard. “Het inzicht dat ik die ochtend kreeg, wil ik graag delen met de mensen”, vertelt Bots nu. “Wout zei ook onder meer: ‘als ik op de Markt loop met een blindegeleidestok, verdwaal ik gewoon’.” Onderaan dit artikel zie je het videoverslag van de ontmoeting met Wout.

Tegen beperkingen aanlopen

Om Valkenswaard vooruit te helpen op het gebied van toegankelijkheid, wordt de samenwerking gezocht met ervaringsdeskundigen. Mensen die zelf tegen bepaalde beperkingen aanlopen en op die manier de gemeente kunnen helpen. Een van die ervaringsdeskundigen is Stephan Borgers van Agenda 22. Hij legt uit: “Mijn vrouw was gehandicapt en zat in een rolstoel. Je loopt dan letterlijk tegen beperkingen aan. Je komt obstakels tegen.” Als voorbeeld noemt hij onder meer auto’s die op de stoep staan geparkeerd.

Wat ook belangrijk is voor Bram Bots: “We moeten de samenleving, ondernemer en inwoners bewustmaken van hoe het beter kan. Bijvoorbeeld bij het parkeren van fietsen op plekken waar het niet mag. Ook in de horeca zul je letterlijk ruimte moeten maken voor mensen met een beperking.”

Unieke groene sticker

Dat gaat op sommige plekken al behoorlijk goed. Daarvoor is de groene sticker in het leven geroepen. Bedrijven, organisaties en horeca ontvangen deze sticker als zij voldoen aan een aantal richtlijnen voor het toegankelijk maken van hun pand. Stephan: “We kijken naar de ingang, kun je met een rolstoel binnenkomen? Mensen moeten zelf de regie kunnen blijven houden. Hier in het gemeentehuis gaan de deuren automatisch open, dat is goed. Maar we kijken ook of er een invalidetoilet is. Hoe worden mensen bejegend bij binnenkomst? We stellen daarover een rapport op.”

Bram Bots benadruk: “Nog nergens in Nederland wordt er op deze manier – met een sticker - aandacht aan toegankelijkheid besteed. Die sticker is een mooie manier om bij ondernemers, verenigingen en bedrijven via een zichtbare checklist toegankelijkheid op de kaart te zetten. De sticker is uniek.”

Digitale toegankelijkheid en websites

Ook de digitale en online wereld is nog niet altijd heel toegankelijk, benadrukken Bram Bots en Stephan Borgers. “Denk aan de leesbaarheid van een website als een blinde of slechtziende die bezoekt. Is er de mogelijkheid tot het laten voorlezen van de tekst? Als je veel kleuren op een website hebt, dan is het slecht leesbaar.” Toegankelijkheid gaat dus verder dan enkel de fysieke wereld.

Je komt niet zomaar in de top tien van meest toegankelijke gemeenten van Nederland. Toch kan er nog flink wat beter volgens wethouder Bram Bots. “Als het over infrastructuur gaat, hebben we bij nieuwe projecten de toegankelijkheid steeds beter geborgd. Het is ook belangrijk dat we het openbaar vervoer toegankelijker maken. Dat moeten we met de provincie bespreken.”

Stemmen

Dat Valkenswaard goed op weg is om toegankelijker te worden, blijkt uit het enthousiasme van onder meer Bram Bots en Stephan Borgers. Zijn ze al de meest toegankelijke van heel Nederland? Dat moet blijken. Deze week kan er nog gestemd worden via meesttoegankelijkegemeente.nl. Bots: “Voor mij is het er niet te doen om de titel te winnen. De winst zit in de publiciteit en dat betekent dat we goed op weg zijn. Er zijn veel organisaties en mensen die zich hiervoor inzetten. We kunnen zo de bewustwording doorzetten in Valkenswaard.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie