Luister
muziek
29 September 2024 21:51
Deel dit artikel:

Verdwijnen karakteristieke klok en luifels van café In De Swaen?

Er is onduidelijkheid ontstaan over het voortbestaan van de markante klok en twee luifels van Café In De Swaen in Valkenswaard. Er moet een nieuwe vergunning komen. Alle reden voor hoor en wederhoor.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

De klok hangt al vijftig jaar aan de gevel van Café In De Swaen, aan de Markt in Valkenswaard. We vroegen aan één van de uitbaters, Yvonne Habraken, wat de toekomst van het karakteristieke stuk zal zijn. Terwijl een klant rustig zijn kopje koffie nuttigt, zegt Yvonne: “Ik ga me daar niet mee bemoeien. Ik wil de gemeente niet tegen me in het harnas jagen.”

De gemeente Valkenswaard wil volgens haar dat je voor bepaalde dingen een vergunning nodig hebt, niet alleen voor Café In De Swaen, maar ook voor bijvoorbeeld de klok. "Dat rode ding van Dommelsch moet eraf en de luifels moeten eigenlijk weg", vult Yvonne aan.

LEES OOK: Auto rijdt tegen boom in Valkenswaard en brandt volledig uit

De gemeente Valkenswaard is bereid een uitvoerig antwoord te geven over de algemene gang van zaken, zonder dieper in te gaan op het pand aan de Markt. "Een aantrekkelijk centrum hebben en houden, dat is stapje voor stapje onze inzet", laat de gemeente Valkenswaard weten. Aanleiding blijkt de overdracht van de doorgaande weg door het centrum van de provincie aan de gemeente. Na dit wapenfeit gaat de gemeente voortvarend aan de slag met de herinrichting van het centrum, de Markt en omgeving.

Gemeente: "Het centrum en de omgeving oogt aantrekkelijk en de reacties die wij ontvangen zijn overwegend positief. De herinrichting en stappen met het oog op het behouden van de ruimtelijke kwaliteit beoogt een belangrijke bijdrage te leveren aan de regiofunctie van de gemeente Valkenswaard en het gezonde ondernemersklimaat in het bijzonder. Dat is niet alleen voor de gemeente maar zeker ook voor de ondernemers van Valkenswaard van groot belang."

Regelgeving

Gevolg hiervan is het feit dat de gemeente de ondernemers betrekt bij het op orde brengen en houden van de zo betekenisvolle karakteristiek van Valkenswaard-centrum. Middels brieven zijn en worden alle ondernemers in het centrum van Valkenswaard op de hoogte gebracht van zaken die aandacht behoeven.

De gemeente: "Soms zijn dat zaken die echt niet kunnen op basis van de geldende wet- en regelgeving. Het kan dan gaan om landelijke regelgeving maar het kan ook zijn dat het om lokale regelgeving gaat. Denk hierbij aan onder meer het door de gemeente vastgestelde 'Beeldkwaliteitsplan Centrum'. De zaken die echt niet kunnen, dienen dan ook verwijderd te worden. In andere gevallen gaat het om zaken die door middel van een passende vergunning zijn toegestaan maar waarvoor tot op heden een vergunning ontbreekt."

In dit proces trekt de gemeente samen op met het centrummanagement van Valkenswaard. Alle ondernemers waarbij iets niet in orde is, hebben volgens de genoemde gemeentelijke afdeling een brief ontvangen of krijgen nog een brief waarbij ook is aangegeven dat de gemeente meedenkt in oplossingen. "Op deze manier kunnen we samen alles op orde krijgen", zo luidt het.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie