Luister
muziek
18 november 2020 - 10:59
Deel dit artikel:

Animal Rights: 'Nertsen mishandeld in Valkenswaardse fokkerij'

Animal Rights heeft undercover gefilmd bij een nertsenfokkerij in Valkenswaard. Volgens de dierenrechtenorganisatie worden de dieren mishandeld en houden medewerkers zich niet aan de hygiëneregels die horen bij de coronamaatregelen.

valkenswaard24
  / -
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie
Advertentie

Op de beelden is te zien hoe een man in een T-shirt aan het werk is op de nertsenfokkerij. Ook is te zien hoe hij nertsen in een zogenoemde gaskamer gooit. "Hij (de man, red.) heeft handschoenen aan om niet gebeten te worden door de zich verzettende, doodsbange nertsen, maar draagt als persoonlijke bescherming slechts een mondneusmasker, onder zijn kin", zegt Animal Rights op hun site.

Volgens het protocol moeten mondneusmasker, haarnetje, handschoenen en spatbril gedragen worden door de medewerkers. "Op beide bedrijven worden deze voorschriften gedeeltelijk of grotendeels genegeerd." Beide, want Animal Rights filmde ook ongezien op een nertsenfokkerij in Rosmalen. “Deze mannen, die de hele dag onbeschermd met nertsen werken waarvan we weten dat ze extreem vatbaar zijn voor het coronavirus, staan ’s avonds weer naast je in de supermarkt,” zegt Erwin Vermeulen, campagneleider van Animal Rights.

Mishandeling
De organisatie gaat ook verder in op de mishandeling die zij zien. Op de beelden op de site van Animal Rights is te zien dat de nertsen aan de staart en achterpoten uit de draadgaaskooitjes getrokken worden. Om vervolgens aan deze lichaamsdelen rondgeslingerd en gelanceerd te worden richting de klep van de gaskar. "Op beide bedrijven raken nertsen niet allen de klep maar ook de randen er omheen."

'Onmiddellijk verdwijnen'
“Als je kijkt naar hoe deze dieren mishandeld worden, zouden theoretische gevaren voor de volksgezondheid van ondergeschikt belang moeten zijn,” zegt Vermeulen. “Deze industrie moet onmiddellijk verdwijnen vanwege het onbeschrijfelijke dierenleed dat ermee gepaard gaat en daar hoeft niemand voor gecompenseerd te worden.”

Animal Rights heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verzocht op te treden.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie