Luister
Live
7 april 2021 - 11:10
Deel dit artikel:

Steeds meer overlast van wildcrossers: ‘Belachelijk’

De overlast van wildcrossers is flink toegenomen, vertelt boswachter Erik Schram. “Dat komt zeker door corona. Er is nu niks te doen en veel crossbanen zijn dicht. Dat nodigt alleen maar uit om in de natuur te gaan crossen.”

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Erik Schram / Staatsbosbeheer

En dit gebeurt ook vaak in stiltegebieden, legt Schram uit. Zo ook afgelopen zondag in natuurgebied De Pan in Maarheeze. Daar gingen vier motorcrossers en vier quadrijders op de bon. De boetes varieerden van 110 tot 140 euro. “Dat is natuurlijk belachelijk”, zeg boswachter Schram. “Het is levensgevaarlijk als je daar met 80 kilometer per uur door een bos heen crosst als je daar loopt met je kind of hond.” Maar er ontstaat ook schade aan de paden en de dieren in het gebied worden opgejaagd.

De boetes voor wildcrossen kunnen flink oplopen. Standaard is het 110 euro. Maar dat kan soms wel 600 euro zijn. Bijvoorbeeld voor het rijden in stiltegebied, negeren van een stopteken, spiegels die niet aanwezig zijn of een kenteken dat niet leesbaar is.

Trucjes
Maar Staatsbosbeheer heeft inmiddels een aantal trucjes om de wildcrossers op te sporen en staande te houden. “Maar die ga ik niet delen”, zegt Schram lachend. Er hangen ook camera’s in de bossen. “Meestal zijn die voor wildopservaties”, licht de boswachter toe. Als werd een aantal wildcrossers afgelopen week wel vastgelegd met zo’n camera in Bladel.

Melding maken
Erik Schram roept omstanders ook op om melding te maken van de wildcrossers. “Mensen kunnen dit doen bij de politie, gemeente en Staatsbosbeheer. Het liefst in eerste instantie bij politie, want er zijn vaak ook meldingen waar we geen beheerder van zijn.”

Het is vooralsnog onbekend hoe hard het aantal overtredingen van wildcrossers is toegenomen het afgelopen jaar.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug