Luister
Live
29 mei 2021 - 11:13
Deel dit artikel:

Valkenswaard en vijf andere gemeenten sluiten aan bij Meld Misdaad Anoniem

De gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard, Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel gaan samenwerken met Meld Misdaad Anoniem (M.). Dit is een onafhankelijk meldpunt waar mensen anoniem informatie kunnen geven over criminaliteit en misdaad.

valkenswaard24 / Redactie • Beeld - Meld Misdaad Anoniem

De zes burgemeesters en mevrouw Krijnen van het meldpunt tekenden daarvoor zes samenwerkingsovereenkomsten. De samenwerking vergroot de informatiepositie van de gemeenten en versterkt hiermee de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit. Bij M. staat de anonimiteit van de melder staat altijd centraal. Je kunt meldingen indienen over moord, mishandeling, overvallen, drugs, brandstichting en wapen- of mensenhandel.

Samenwerking
De samenwerking vergroot de informatiepositie van de gemeenten en versterkt hiermee de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit. In Dommelstroom werkt men binnen deze aanpak al een aantal jaren stevig samen met onder andere politie, justitie en belastingdienst. Thema’s hierbinnen zijn drugshandel en-productie, witwaspraktijken en mensenhandel (waaronder bijvoorbeeld arbeidsuitbuiting). Door de krachten te bundelen (bestuurs-, straf-, en fiscaal recht) kan er in het gebied effectiever worden opgetreden tegen deze fenomenen. Het gezamenlijk aansluiten van de zes gemeenten bij M. is weer een volgend, nieuw voorbeeld van het samen optrekken tegen ondermijning in Dommelstroom.

Vangnet
M. is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. M. ontvangt meldingen over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, fraude en onverklaarbaar vermogen. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal. Het meldpunt hierover: “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om zaken niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.”

Bereikbaarheid
M. is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 online via een beveiligde omgeving.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug