Luister
muziek
15 juli 2021 - 15:47
Deel dit artikel:

Waterschap geeft update over waterstand: 'Enkele overstromingen en vaarverbod'

Waterschap De Dommel houdt de situatie in het gebied nauwlettend in de gaten. Het waterschap is op dit moment niet opgeschaald naar een calamiteit. Wel zijn in het buitengebied rond de Reusel en de Buulder Aa percelen onder water gelopen, na lokale fikse regenbuien in de nacht van woensdag op donderdag.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Ook is de kering in de Dommel bij het Van Abbemuseum in Eindhoven automatisch omhoog gegaan en heeft goed gefunctioneerd. De afvoeren op de Dommel zijn flink gestegen, maar op dit moment niet zorgwekkend. Voor donderdag en vrijdag is beperkte regenval voorspeld. Het waterschap houdt altijd rekening met veranderende omstandigheden en onzekere voorspellingen. De zware regenbui in Reusel kwam toch nog onverwachts het water zorgt nu voor veel overlast bij de lokale agrariërs.

Extra maatregelen

Al een aantal dagen wordt in het veld gewerkt om buffercapaciteit van beken en watergangen te vergroten en de afvoercapaciteit op orde te houden. Zo wordt extra gemaaid, stuwen laag gezet en de waterinlaat bij het Wilhelminakanaal deels dichtgezet. Uit voorzorg wordt een vaarverbod op de Dommel ingesteld.

Vanwege de afgelopen droge jaren wordt in het Dommelgebied volop water vastgehouden om de ontstane neerslagtekorten in te lopen. Het oppervlaktewatersysteem is door die maatregelen op de meeste plaatsen goed gevuld.Grondwaterstanden in het gebied zijn nu normaal tot hoger dan normaal voor de tijd van het jaar.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie