Luister
Live
19 november 2021 - 05:59
Deel dit artikel:

Valkenswaards stel voor 19.000 euro opgelicht met bankpasfraude

Woensdag is een 22-jarige man uit Vlissingen aangehouden als verdachte in een groot onderzoek naar bankpasfraude. Bij de politie komen dit soort meldingen regelmatig binnen. Hij sloeg ook toe bij een stel uit Valkenswaard.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie

Het slachtoffer en zijn vrouw, woonachtig in Valkenswaard, werden op 12 augustus 2021 telefonisch benaderd door een zogenaamde medewerkster van hun bank. Zij vertelde dat er geld van de bankrekening was geprobeerd af te halen. De bankpas van het slachtoffer zou ‘geïnfecteerd’ zijn en omgeruild moeten worden voor een nieuwe en veilige pas. Nadat ‘een collega’ de bankpas aan de deur van het slachtoffer uit Valkenswaard had opgehaald, werd er ruim 19.000 euro gepind van de rekening van het slachtoffer en zijn partner. Na een grootschalig onderzoek kon één persoon worden opgepakt. De man wordt verdacht van oplichting en diefstal.

Pincode

"We bellen u om u te waarschuwen dat uw bankpas is geïnfecteerd. We moeten snel zorgen dat u een nieuwe bankpas krijgt, zodat criminelen niet bij uw geld kunnen komen." Met dit soort angstwekkende berichten worden vaak oudere slachtoffers benaderd. ‘Gelukkig’ is er een collega in de buurt die de pas wel even op kan halen. Eenmaal in het bezit van de bankpas en de ontfutselde pincode halen de criminelen de hele bankrekening leeg van het slachtoffer. Hierbij wordt vaak gebruikgemaakt van een telefoonnummer waarbij het lijkt of er daadwerkelijk door de bank wordt gebeld.

Spoofing

Dat wordt spoofing genoemd. Dit soort oplichting komen ze bij de politie steeds vaker tegen. "Niet voor niets besteden we als politie steeds meer aandacht aan dit soort zaken", aldus de politie zelf. "Zo is de recherche in Helmond al lange tijd bezig met een onderzoek naar een bende die zich bezig houdt met bankpasfraude. De aanhouding van woensdag is een eerste stap in het oprollen van deze criminele organisatie."

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug