Luister
muziek
2 mei 2022 - 06:05
Deel dit artikel:

Zo vaak werd in gemeente Valkenswaard melding gedaan van een onveilige leefsituatie

Het CBS heeft onderzoek gedaan naar het aantal meldingen die Veilig Thuis-organisaties hebben binnengekregen in 2021. Er kwamen ongeveer 120 duizend meldingen binnen van (vermoedens van) kindermishandeling of huiselijk geweld. Dit zijn er ongeveer 8 duizend minder dan het jaar daarvoor. In 2021 werd er 134 duizend keer advies gegeven aan slachtoffers, omstanders of professionals, ongeveer 12 duizend meer dan het jaar daarvoor. Lees hieronder hoe dit in gemeente Valkenswaard is.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie
Advertentie

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Mensen kunnen terecht bij Veilig Thuis voor advies en ondersteuning en voor het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Dan kan voor jezelf zijn, maar ook als er zorgen zijn voor de veiligheid van een ander. Daarnaast kunnen professionals er ook terecht. Bij vragen en/of vermoedens kunnen mensen contact opnemen met Veilig Thuis. Door te bellen met 0800-2000 (gratis) krijg je een medewerker van Veilig Thuis aan de telefoon. Je kunt ook anoniem contact opnemen. Er wordt aandachtig geluisterd naar je verhaal, alles wordt op een rijtje gezet, vragen worden beantwoord en er wordt advies gegeven. Ook zal er meegekeken worden welke hulp er nodig is.

Aantal meldingen daalt, aantal adviezen stijgt

De gegeven adviezen door Veilig Thuis zijn in 2021 gedaald met 9,7 procent. Dat terwijl de meldingen met 6,5 procent zijn gedaald. Sinds 2019 is de daling in het aantal meldingen al te zien. Vanaf 2019 zijn burgers meer advies gaan vragen aan Veilig Thuis. In het eerste halfjaar werd er ruim 18 duizend keer om advies gevraagd, in het tweede halfjaar van 2021 waren dit ruim 29 duizend adviesvragen.

Er is gebleken dat in 2021 bij ongeveer 5 procent van de meldingen er sprake was van acute onveiligheid, wat neerkomt op 1 op de 20 meldingen. Veilig Thuis voert bij iedere meldingen een veiligheidstaxatie uit om te beoordelen of er sprake is van (acute) (on)veiligheid. Bij 40 procent van de ontvangen meldingen in 2021 was er sprake van structurele onveiligheid. Bij weer 40 procent was er sprake van een multiproblematische leefsituatie.

Gemeente Valkenswaard

Het CBS heeft een overzicht gemaakt over hoeveel gestarte adviezen en ontvangen meldingen er waren bij Veilig Thuis per gemeente. In gemeente Valkenswaard waren er 897 gestarte adviezen per 100.000 inwoners. Dit komt neer op ongeveer 280 adviezen. Het aantal ontvangen meldingen bij Veilig Thuis was 785 per 100.000 inwoners, wat neerkomt op ongeveer 245 ontvangen meldingen.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie