Luister
muziek
4 maart 2023 - 15:01
Deel dit artikel:

Cold case: serie verkrachtingen in Valkenswaard en omgeving

In de periode tussen 1989 en 2010 is er in Valkenswaard, Veldhoven en omgeving een verkrachter actief geweest. Er zijn vermoedelijk twaalf zedenincidenten, waaronder aanrandingen en verkrachtingen, aan hem te linken. Het is inmiddels een cold case, een onopgeloste zaak, maar hieronder lees je hoe jij alsnog zou kunnen helpen.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Politie
Advertentie

Er zijn overeenkomsten in de manier waarop de dader te werk ging in de verschillende plaatsen. Politie en OM hebben zich jarenlang vastgebeten in het onderzoek naar de dader, in mei 2015 is de zaak opnieuw opgepakt en onder de aandacht gebracht in opsporingsprogramma’s Bureau Brabant en Opsporing Verzocht. Daarna zijn veel tips binnengekomen waarmee het team aan de slag is gegaan. Het onderzoek loopt nog steeds en tips zijn nog altijd welkom.

Twaalf zedenincidenten

De eerste verkrachting vond plaats in mei 1989. Twee jongen vrouwen werden op de Luikerweg in Valkenswaard in de nachtelijke uren slachtoffer van een onbekende man. Het bleek een begin van een reeks verkrachtingen in de regio. In 2010 vond de laatste verkrachting plaats die vermoedelijk aan de man te linken valt. Door de werkwijze (onder andere het dreigen met een schroevendraaier in de hand) en de locaties van de andere aanrandingen en verkrachtingen, is hij waarschijnlijk verantwoordelijk voor in totaal twaalf zedenincidenten.

Signalement

De dader is blank, inmiddels tussen de 55 en 60 jaar oud, en 1,70 a 1,80 meter lang. Hij had ruwe, stevige werkhanden, een onverzorgd uiterlijk en hij spreekt met een lokaal Brabants accent of een accent uit die directe omgeving. In 1989 had hij vermoedelijk blond-rossig haar, terwijl hij in 2006 bovenop kalend was. Verder zeggen zijn slachtoffers dat hij een niet al te intelligente indruk op hen maakte.

Informatie en tips delen met politie

In 2008 en 2015 zijn de zaken ook in de media behandeld, waaronder Opsporing Verzocht (het is mogelijk dat dit item op details gedateerd is). Het coldcaseteam heeft veel tips binnengekregen, maar daar zat dé gouden tip niet bij. De politie zoekt dus nog altijd informatie over deze serie verkrachtingen in Valkenswaard, Veldhoven en omgeving.

Herken jij iets of heb je toen iets gezien of gemerkt? Het is nooit te laat om te praten. Neem contact met de politie op via de opsporingstiplijn 0800-6070 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Het kan ook via dit tipformulier.

Wies Hensen

In de omgeving van Valkenswaard speelt nog een andere cold case; die van Wies Hensen. Op dinsdagavond 29 augustus 1989 verdween Wies uit Budel van de kermis in haar woonplaats. Zij werd de volgende dag dood gevonden in een sloot in Dommelen. Ondanks alle inspanningen van de politie is de dader of zijn de daders nooit gevonden. Dit was voor de politie reden genoeg voor een grote publiciteitscampagne vorig jaar, waarin ze een uniek middel voor het eerst hebben ingezet en nieuwe informatie te delen; de VR-bril. Meer over de cold case Wies Hensen lees je HIER.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie