Luister
muziek
31 mei 2023 - 14:53
Deel dit artikel:

Waakzaamheid gevraagd in regio Valkenswaard vanwege hoog risico op natuurbranden

Aanhoudende droogte verhoogt het risico op natuurbranden in de regio Valkenswaard aanzienlijk. De brandweer neemt extra maatregelen om snel te kunnen reageren op branden in natuurgebieden. Ondanks de droogte blijven bezoekers van harte welkom om van de natuur te genieten, maar er wordt wel gevraagd om extra waakzaamheid en verdachte situaties te melden.

valkenswaard24
  / / Redactie
  • Beeld - Rico Vogels (archiefbeeld)
Advertentie

Tijdens droge periodes gelden er specifieke richtlijnen om het risico op natuurbranden te minimaliseren. Het is ten strengste verboden om open vuur te maken in natuurgebieden, inclusief vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk. Ook koken met open vuur op vaste brandstoffen zoals hout of houtskool/briketten is niet toegestaan. Indien er eerder ontheffing was verleend voor stookverboden, is deze hoogstwaarschijnlijk niet meer geldig. Raadpleeg de voorwaarden van de ontheffing of neem contact op met de verlenende instantie, zoals de gemeente of provincie.

Tips voor bezoekers tijdens droogteperiodes

Bezoekers worden aangespoord om alert te zijn op verdachte situaties en deze te melden bij de terreineigenaar of hulpdiensten. Het maken van foto's of filmpjes kan daarbij helpen, evenals het noteren van de locatie, persoonskenmerken en eventueel een kenteken als er een situatie als verdacht wordt ervaren. Het is tevens raadzaam om blusmiddelen, zoals een blusdeken, tuinslang, brandblusser of emmer water, binnen handbereik te hebben op de verblijfplaats. Houd er rekening mee dat de mobiele telefoon mogelijk niet overal in de natuur goede bereikbaarheid heeft. Om onbedoelde natuurbranden te voorkomen, dienen sigaretten, glas, kolen van de barbecue en opgehoopt tuinafval altijd in prullenbakken te worden gedeponeerd of mee te worden genomen. Ook wordt geadviseerd om een auto met een hete katalysator niet op hoog en droog gras te parkeren. Tot slot kan het meenemen van een topografische kaart, GPS of wandel-app van toegevoegde waarde zijn tijdens een wandeling.

Handelen bij een natuurbrand

In geval van een natuurbrand is het van groot belang om snel en adequaat te handelen. Het is cruciaal om niet af te wachten op hulp, maar direct te vluchten naar een veilige plek, indien mogelijk richting de openbare weg. Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand. Op deze manier verklein je de kans dat de brand je inhaalt. Help ook anderen, vooral kinderen, om op een veilige plek te komen. Bel onmiddellijk het alarmnummer.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie