Luister
muziek
16 December 2023 23:59
Deel dit artikel:

Gemeente en Woningbelang willen 1000 woningen bouwen: 'Samen alles op alles zetten'

Om huurwoningen in Valkenswaard te realiseren, hebben de gemeente Valkenswaard, woningcorporatie Woningbelang en de HuurdersBelangenVereniging (HBV) van Woningbelang elkaar hard nodig. Dat wordt jaarlijks vastgelegd in afspraken. “Valkenswaard wil tot 2030 ongeveer duizend nieuwe woningen bouwen. Ons streven daarbij is om 35 procent sociale huurwoningen te realiseren. Betaalbare woningen en doorstroming op de huizenmarkt zijn essentieel", aldus Bram Bots, wethouder wonen.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Gemeente Valkenswaard
Advertentie

Maarten Meulepas, directeur Woningbelang en Fred Fens, penningmeester HBV voegen toe: “Nagenoeg alle belangrijke maatschappelijke thema’s zijn te groot om alleen op te pakken. Het bundelen van krachten maakt dat we samen grote stappen kunnen zetten. Of het nu gaat om duurzaamheid, leefbaarheid of voldoende betaalbare woningen in Valkenswaard: we hebben elkaar keihard nodig.” 

Wethouder Bots vervolgt: “De gemeenteraad heeft op 9 november een nieuwe woonvisie - beleid op het gebied van de woningmarkt in Valkenswaard – vastgesteld, met de koers op 1000 nieuwe woningen tot 2030. Het is heel belangrijk dat er meer en vooral betaalbare woningen worden gebouwd. Ook om te zorgen voor méér doorstroming op de woningmarkt. Ik heb er alle vertrouwen in dat we samen zo snel mogelijk het aantal woningen kunnen laten groeien. Woningbelang is dé partij om de sociale huurwoningen in Valkenswaard te bouwen.” 

Met de prestatieafspraken geeft Woningbelang aan hoe zij hieraan invulling wil geven. Op verschillende locaties in Valkenswaard moeten nieuwe woningen komen. Sommige worden al gebouwd, zoals de 22 woningen aan de Emmalaan. Maar er wordt ook ingezet op nieuwe projecten, zoals de sloop en nieuwbouw van het huidige kantoor van Woningbelang met daar bovenop nieuwe appartementen. Aan de Hertogin Johannastraat en aan de overzijde van de locatie Lijsterbeslaan worden oude woningen gesloopt en staan er nieuwe woningen in de planning. Door een gebrek aan eigen gronden van de gemeente en de woningcorporatie wil Woningbelang in samenwerking met ontwikkelaars woningen realiseren op belangrijke locaties, zoals de Valkenstaete en het EMA-terrein. Directeur van Woningbelang Maarten Meulepas: “In samenwerking met de gemeente staan wij mede aan de lat om te zorgen dat het aantal nieuwbouwwoningen de komende jaren zowat verdubbelt. Het moet weer normaal worden dat starters op de woningmarkt aan een betaalbare woning kunnen komen in Valkenswaard. We zetten nu alles op alles.” 

Naast afspraken over nieuwbouw worden in de prestatieafspraken ook afspraken gemaakt over onder andere de betaalbaarheid van huren en duurzaamheid. Woningbelang zet stevig in op het verduurzamen van haar woningen in het kader van energiebesparing en klimaatverandering. Fred Fens, penningmeester van de HBV: “Samen met Woningbelang en haar huurders werken we aan een klimaatvriendelijke toekomst met lagere woonlasten. Ook wordt er samengewerkt aan de leefbaarheid in de wijken. Zo trekken de gemeente en Woningbelang samen op in de aanpak van overlastsituaties, woonfraude, drugs en in de omgang met inwoners met psychische kwetsbaarheid en/of verward gedrag. “Daarnaast stimuleren en faciliteren wij de mooie initiatieven in de wijken", aldus Fens.  

De drie partijen komen elk jaar samen om afspraken te maken over de onderlinge samenwerking. Eind november zijn de afspraken ondertekend voor het nieuwe jaar.   

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie