Luister
muziek
08 Februari 2024 19:32
Deel dit artikel:

Cocaïne aangetroffen in woning in Valkenswaard, pand vier maanden op slot

De burgemeester van Valkenswaard, Anton Ederveen, heeft besloten om een woning gelegen aan de Daalderhof in Valkenswaard, met ingang van donderdag 8 februari 2024 voor de duur van vier maanden te sluiten. Op de desbetreffende locatie zijn verdovende middelen aangetroffen.

valkenswaard24
  / / Redactie
  • Beeld - Foto ter illustratie
Advertentie

De politie heeft op zaterdag 14 oktober 2023 een onderzoek ingesteld naar de woning gelegen aan de Daalderhof in Valkenswaard. Gedurende het onderzoek is in het pand 4,55 gram cocaïne aangetroffen.

Cocaïne is een middel welke in Lijst I van de Opiumwet is aangewezen als harddrug. Het produceren, verkopen, afleveren, aanwezig hebben en vervaardigen van een middel als bedoeld in lijst I van de Opiumwet is verboden gesteld in artikel 2 van de Opiumwet. De aangetroffen hoeveelheid harddrugs is aanzienlijk meer dan de vastgestelde hoeveelheid voor eigen gebruik zoals opgenomen in de Aanwijzing Opiumwet. Deze hoeveelheden zijn eveneens overgenomen in het vastgestelde Damocles beleid. Het is aannemelijk, gezien hetgeen is aangetroffen, dat de aangetroffen hoeveelheid harddrugs als handelsvoorraad werd gebruikt.

De politie heeft haar bevindingen gerapporteerd aan de burgemeester. Op basis van deze rapportage heeft de burgemeester zijn voornemen tot sluiting per brief kenbaar gemaakt aan de eigenaar en gebruiker van het betreffende pand. Deze hebben vervolgens gelegenheid om een zienswijze in te dienen, waarna de burgemeester een besluit neemt.

De sluiting maakt een einde aan de verboden situatie en draagt bij aan de handhaving van de openbare orde en veiligheid en het beschermen van volksgezondheid en het woon- en leefklimaat. Het besluit van de burgemeester is opgenomen op grond van het zogenaamde Damoclesbeleid. De gemeente Valkenswaard past dit beleid toe sinds 2012. In de afgelopen jaren is het beleid een aantal maal aangescherpt, laatstelijk in 7 juli 2022 waarbij dit beleid ook toegepast kan worden wanneer er sprake is van voorbereidingshandelingen.

Wat is het Damoclesbeleid?

Op grond van artikel 13b Opiumwet (Damoclesbeleid) is de burgemeester bevoegd bestuursdwang toe te passen indien in woningen of lokalen (dan wel in of op bij woningen of lokalen en daarbij behorende erven) verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of aanwezig zijn. Deze maatregel betekent dat de burgemeester een woning of lokaal en daarbij behorende erven mag sluiten en (indien aanwezig) een exploitatievergunning mag intrekken.

Het Damoclesbeleid in de gemeente Valkenswaard is tot stand gekomen met inachtneming van de uitgangspunten van het landelijke drugsbeleid en in samenspraak met het Openbaar Ministerie en de politie. Samen zetten zij zich in voor een harde aanpak van handel in verdovende middelen (‘one strike you are out’).

Ook in Budel

Ook in Budel werden woningen gesloten vanwege de vondst van drugs.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie