Luister
Live
2 juni 2022 - 09:42
Deel dit artikel:

Niet schrikken: overheid stuurt binnenkort NL-Alert

Maandag 13 juni, rond 12.00 uur, verzendt de overheid opnieuw het NL-Alert testbericht. Dit is een week later dan normaal, omdat het de eerste maandag van juni Tweede Pinksterdag is.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie

Met het NL-Alert testbericht, dat je op je mobiele telefoon ontvangt, ervaar je hoe het is om een NL-Alert bij een noodsituatie te ontvangen. Ruim acht op de tien Brabanders die het afgelopen jaar een NL-Alert testbericht hebben ontvangen vinden het belangrijk dat de overheid ieder half jaar zo’n bericht verzendt. Dit blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid is uitgevoerd.

Op de eerste maandagen in juni en december verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht. In het bericht wordt uitgelegd dat het om een testbericht gaat. Het testbericht ziet er zo uit:

“NL-Alert 13-06-2022 12:00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english"

Let wel op, het NL-Alert kan hard klinken als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt.

Vier op de tien Brabanders informeert anderen

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat ruim vier op de tien Brabanders (45 procent) die het afgelopen jaar een NL-Alert noodmelding ontvingen, anderen hierover informeerden. Het is belangrijk om anderen te informeren, zodat iédereen direct informatie heeft bij een noodsituatie. Ook de mensen die het NL-Alert niet hebben ontvangen.

Via app- of chatbericht

Nederlanders jonger dan dertig waarschuwen en informeren anderen het vaakst, gevolgd door ouders met kinderen. Vooral partners, ouders, kinderen en vrienden worden op de hoogte gebracht na de ontvangst van een NL-Alert. Meestal gaat dat via een app- of chatbericht, maar er zijn ook Nederlanders die kiezen voor bellen of even langsgaan. Om nóg meer Nederlanders hun directe omgeving te laten waarschuwen en informeren bij een noodsituatie startte de overheid in mei de campagne ‘NL-Alert: Iédereen direct informatie bij een noodsituatie’.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug