Luister
muziek
24 augustus 2022 - 17:53
Deel dit artikel:

Grote hoeveelheid harddrugs gevonden in woning in Valkenswaard, pand vier maanden op slot

Burgemeester Anton Ederveen van gemeente Valkenswaard heeft besloten om een woning aan de Bosstraat in Valkenswaard, met ingang van woensdag 24 augustus 2022, voor de duur van vier maanden te sluiten. Op die locatie zijn verdovende middelen aangetroffen.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

De politie heeft op dinsdag 31 mei van dit jaar een onderzoek uitgevoerd in de berging van de betreffende woning gelegen aan de Bosstraat in Valkenswaard. Gedurende het onderzoek is in de berging een grote hoeveelheid MDMA, amfetamine, cocaïne en hasj aangetroffen.

MDMA, amfetamine en cocaïne zijn middelen welke in Lijst I van de Opiumwet zijn aangewezen als harddrugs. Het produceren, bewerken, verkopen, afleveren, aanwezig hebben en vervaardigen van een middel als bedoeld in Lijst I van de Opiumwet is verboden gesteld in artikel 2 van de Opiumwet.

Hasj is een middel welke in Lijst II van de Opiumwet is aangewezen als softdrug. Het produceren, bewerken, verkopen, afleveren, aanwezig hebben en vervaardigen van een middel als bedoeld in Lijst II van de Opiumwet is verboden gesteld in artikel 3 van de Opiumwet.

Aanzienlijke hoeveelheid

De aangetroffen hoeveelheid hard- en softdrugs is aanzienlijk meer dan de vastgestelde hoeveelheid voor eigen gebruik zoals opgenomen in de Aanwijzing Opiumwet. Deze hoeveelheden zijn eveneens overgenomen in het door mij vastgestelde Damocles beleid. "Het is aannemelijk dat de aangetroffen hoeveelheid hard- en softdrugs als handelsvoorraad werd gebruikt", zegt de gemeente.

De politie heeft haar bevindingen gerapporteerd aan de burgemeester. Op basis van deze rapportage heeft de burgemeester zijn voornemen tot sluiting per brief kenbaar gemaakt aan de eigenaar en gebruiker van het betreffende pand. Deze hebben vervolgens gelegenheid om een zienswijze in te dienen, waarna de burgemeester een besluit neemt.

Beschermen volksgezondheid

De sluiting maakt een einde aan de verboden situatie en draagt bij aan de handhaving van de openbare orde en veiligheid en het beschermen van volksgezondheid en het woon- en leefklimaat. Het besluit van de burgemeester is opgenomen op grond van het zogenaamde Damoclesbeleid. De gemeente Valkenswaard past dit beleid toe sinds 2012. In de afgelopen jaren is het beleid een aantal maal aangescherpt, laatstelijk in februari 2021 waarbij dit beleid ook toegepast kan worden wanneer er sprake is van voorbereidingshandelingen.

Wat is het Damoclesbeleid?

Op grond van artikel 13b Opiumwet (Damoclesbeleid) is de burgemeester bevoegd bestuursdwang toe te passen indien in woningen of lokalen (dan wel in of op bij woningen of lokalen en daarbij behorende erven) verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of aanwezig zijn. Deze maatregel betekent dat de burgemeester een woning of lokaal en daarbij behorende erven mag sluiten en (indien aanwezig) een exploitatievergunning mag intrekken.

Het Damoclesbeleid in de gemeente Valkenswaard is tot stand gekomen met inachtneming van de uitgangspunten van het landelijke drugsbeleid en in samenspraak met het Openbaar Ministerie en de politie. Samen zetten zij zich in voor een harde aanpak van handel in verdovende middelen (‘one strike you are out’).

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie