Luister
muziek
7 januari 2023 - 12:33
Deel dit artikel:

Zoveel boetes voor hufterig gedrag werden in Valkenswaard uitgedeeld

Er gelden grote verschillen in aantallen van zogenoemde hufterboetes per gemeente. In de meeste gemeenten komt het aantal niet boven de 10 per 1.000 inwoners uit in 2021. In Valkenswaard wel.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Foto ter illustratie
Advertentie

Wat valt er onder hufterig gedrag, waarbij hufterboetes worden uitgedeeld? Denk aan foutparkeren, rijden zonder geldig rijbewijs en rechts inhalen. Maar ook het niet opruimen van hondenpoep en achterlaten van straatafval. Dit zijn overtredingen die je onder het kopje 'asociaal gedrag' mag schalen. In totaal werden er in 2021 ruim 344.000 boetes uitgeschreven voor huftergedrag in Nederland, zo tekent RTL Nieuws op.

Amsterdam en Tilburg zijn uitschieters

Het nieuwsmedium pakte daarvoor de cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) erbij. RTL Nieuws concludeert: de grootste uitschieters zijn de gemeenten Amsterdam en Tilburg. In Amsterdam ging het in 2021 om 75 boetes per 1.000 inwoners. In Tilburg waren dit er 70. In de meeste Nederlandse gemeenten waren dit er niet meer dan 10.

Valkenswaard boven het gemiddelde

Dan is het natuurlijk ook interessant om een blik te werpen op gemeente Valkenswaard. In 2021 werden hier in totaal 367 hufterboetes uitgeschreven. Als dat verrekend wordt naar het aantal boetes voor asociaal gedrag per 1.000 inwoners, komt dat neer op 11,7. Daarmee zitten we in onze gemeente dus boven de 10, waar de meeste gemeenten in Nederland onder zitten.

Lokaal beleid

Volgens de politie zijn de verschillen tussen gemeenten te verklaren door lokaal beleid. De lokale politiek, politie en het Openbaar Ministerie kiezen hoe de capaciteit wordt ingezet.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie