Luister
muziek
20 juli 2021 - 16:00
Deel dit artikel:

Samen zijn wij Valkenswaard: iedereen heeft recht om deel te nemen aan de samenleving

'Samen zijn wij Valkenswaard: iedereen met een beperking heeft recht om deel te nemen aan de samenleving. Agenda 22 van de Verenigde Naties.' De woorden op de folder van de gemeente Valkenswaard, naar aanleiding van het VN-verdrag Agenda 22, waarin in 22 regels vastligt dat de samenleving toegankelijk moet zijn voor iedereen met een handicap of chronische ziekte, zijn duidelijk. Burgemeester Anton Ederveen, die tevens de ambassadeur is, spreekt met projectleider Huub Franssen hierover. Zie de video hieronder.

valkenswaard24
  / Bernice Dings
Advertentie

Omdat mensen met een handicap of beperking regelmatig obstakels tegenkomen, is er nog genoeg werk aan de winkel. “Het is belangrijk dat de mensen weten wie we zijn en hoe ze ons kunnen vinden”, zegt Judith Aarts van Platform Gehandicapten Valkenswaard,  die zeer actief betrokken is bij de werkgroep Agenda 22. Omdat ze zelf in een rolstoel zit vanwege haar fysieke beperking door een spier- en botziekte, is ze ervaringsdeskundige.

Zij is ook degene die de Facebookpagina beheert, samen met Valentijn van Esch, en diverse onderwerpen zal aandragen, om de mensen in Valkenswaard te informeren en te prikkelen om in actie te komen. Huub Franssen vult aan: “wij, als werkgroep, dragen dingen aan en zijn luis in de pels om de toegankelijkheid in Valkenswaard te vergroten. We leveren input en commentaar.” Om meer zichtbaarheid te krijgen zal Valkenswaard24 regelmatig onderwerpen plaatsen.

Toegankelijkheidsstickers

In oktober is het de week van de Toegankelijkheid. Er komen steeds meer restaurants, winkels en sportclubs, die hun omgeving en beleid aanpassen aan de medemens met een beperking. Net zoals bij keurmerken rondom hygiëne, wordt dit zichtbaar gemaakt door middel van stickers. Zo hebben onder andere restaurant Onsz, buurthuis D’n Teut in Borkel, Theater De Hofnar, Boothuis Rofra, de Dolfijnen en voetbal- en atletiekvereniging Valkenswaard het predicaat. Toegankelijkheid zit hem niet alleen in het fysieke zoals brede deuren, verlaagde drempels en ‘taststroken’ voor blinden. Ook voor laaggeletterden, slechthorenden mensen met een verstandelijke beperking of een visuele aandoening is de impact van ontoegankelijkheid groot. Zo is dit artikel bijvoorbeeld in de stijl geschreven dat als algemene richtlijn wordt gegeven om de leesbaarheid te vergroten. “Er is nog een wereld van mogelijkheden in te behalen”, zegt Huub Franssen.

Samenwerking

Agenda 22 is een werkgroep van het Platform Gehandicapten en is verbonden aan en werkt samen met kansplusvalkenswaard.nl en seniorenvalkenswaard.nl. Ook zij zullen in de terugkerende items aan het woord komen, om het deelnemen aan de samenleving voor iedereen onder de loep te brengen.

Het gehandicaptenplatform zoekt nog actieve ondersteuners voor een technische en een projectfunctie. Je kunt meer erover lezen op gehandicaptenvalkenswaard.nl/vrijwilligers.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie