Luister
muziek
8 oktober 2021 - 05:55
Deel dit artikel:

Drie locaties in Valkenswaard krijgen toegankelijkheidssticker

Als ambassadeur van Agenda 22, het door de VN ingesteld verdrag voor mensen met een beperking, heeft burgemeester Anton Ederveen deze week op drie plaatsen de groene sticker uit mogen delen.

valkenswaard24
  / Bernice Dings
  • Beeld - Stephan Borgers, Sjef Tooten, Bernice Dings
Advertentie

Voorzitter van de werkgroep Agenda 22 Huub Franssen benadrukt: “Het gaat om toegankelijkheid in de brede zin. Niet alleen voor rolstoelgebruikers, maar ook mensen met een visuele of auditieve-/gehoorsbeperking.” Platform Gehandicapten, KansPlus en SeniorenBelang Valkenswaard zijn hier ook bij betrokken. Het is dus een breed gedragen project, dat eigenlijk pas vervolmaakt is als alle geledingen in de maatschappij zich ernaar conformeren. Op gebied van horeca, (sport)verenigingen, onderwijs, winkels en algemene openbare ruimtes. Genoeg werk aan de winkel dus.

HSV Venbergen

Als eerste in deze Week van de Toegankelijkheid mocht hengelsportvereniging Venbergen hun erkenning in ontvangst nemen voor de rolstoelsteigers die ze geplaatst hebben. Hierdoor kunnen rolstoelgebruikers en mindervaliden veilig en praktisch hun hobby beoefenen en ook makkelijker manoeuvreren, dan met wielen in gras en zand. De parkeerplaats heeft invalidenparkeerplaatsen en een betonnen pad leidt je naar een visplek. Erwin Sandkuyl heeft namens HSV Venbergen de sticker overhandigd gekregen.

De Hofnar

Ook het theater, de bioscoop en horecagelegenheid De Hofnar is goed toegankelijk voor de mindervalide medemens. Niet alleen door de aanwezigheid van de lift, maar ook door de afwezigheid van drempels. Toegankelijkheid van een cultureel centrum zoals deze in Valkenswaard, waarin ook de bibliotheek, GGD, Cordaad, VOS TV en muziekcentrum medepandgebruikers zijn, heeft een hoogste prioriteit. Directeur Paul l’Herminez en theatermanager Christel Niesten-Verdonck namen de groene sticker dankbaar in ontvangst.

De Dommelstroom

In het café en de zaal van Fred Schaffels komen maandelijks zo’n tachtig gasten, exclusief begeleiders, naar het Alzheimercafé. Niet alleen voor hen, maar ook voor andere bezoekers met een beperking, heeft hij een invalidentoilet laten installeren, die door de werkgroep van Agenda 22 geïnspecteerd is en zeer goed bevonden. Ook in eerdere verbouwingsplannen was al vooruitgedacht met betrekking tot toegankelijkheid. “In 2012 is er achter een stuk aangebouwd, waarbij we meteen rekening gehouden hebben met een extra brede ingang vanaf de parkeerplaats voor rolstoelers”, vertelt Fred. Een terechte toewijzing van de groene sticker, vindt ook burgemeester Ederveen. “De Dommelstroom is immers het kloppend hart van oud-Dommelen, waar veel mensen de weg naartoe weten te vinden. De toegankelijkheid is hier prima geregeld”, vertelt hij.

Sociaal, vriendelijk en behulpzaam

En als Freds vrouw Karin iets later aanschuift vanwege een tandartsafspraak en ze alsnog de bloemen in ontvangst neemt, horen we haar zeggen: “Ik ga even een paar potten koffie zetten, want de koffiemachine van werklui hiernaast op het plein is stukgegaan.” Een sticker voor dergelijk gedrag is er niet officieel, maar de bereidwilligheid om een ander te helpen, dat kenmerkt het ware sociale hart.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie