Er zijn meerdere organisaties actief in Valkenswaard omtrent zorg voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Valkenswaard24 spreekt daarover met Jan Tillemans, secretaris van KansPlus, in het kader van Agenda 22.
Met onder andere activiteiten van zwemvereniging De Dolfijnen, ontspanningsclub De Uitlaat, De Vriendschap en Eetcafe In de Hofnar, beslaat KansPlus regio Zuidoost-Kempen. Dit is maar een greep uit wat ze doen. Ook worden er bijvoorbeeld darttoernooien, bowlingavonden en vakantiekampen georganiseerd. Jan en zijn medebestuursleden regelen veel op de achtergrond, in de zorg rondom mensen met een beperking, voor de gemeenten Valkenswaard, Waalre, Eersel, Bergeijk, Cranendonck en Heeze-Leende. Een groot gebied. Maar we stemmen nu af op de persoon; wie is Jan Tillemans?
Jan is ervaringsdeskundige. Zoon Bas, die inmiddels 44 jaar is, heeft een verstandelijke beperking en woont op de Rapelenberg. De zorg rondom hem, heeft Jan en zijn vrouw Annemarie doen beseffen, dat zorg op maat nodig was. “Onze Bas is geen figuur om op de dagbesteding te zitten. Buiten rondfladderen is wat hij het liefste doet. Daarom zijn plekken als de kinderboerderij, of de Ergon, zo belangrijk, dat ze in de open lucht werkzaamheden kunnen doen.” Het belang van werk hebben wordt in ons gesprek meerdere malen benadrukt. “Deelnemer van de maatschappij zijn, ook al is dat op je eigen niveau, is belangrijk.” Iedereen doet er toe en zou in ieder geval de kans en mogelijkheid moeten krijgen, mee te doen aan activiteiten in de wereld op je heen. Van werken en sporten, tot aan vrijetijdsbesteding zoals naar het theater gaan of uit eten. En dat sluit precies aan bij waar Agenda 22 voor staat.
Met zijn achtergrond in het arbeidswezen (arbeidsbureau) en gedeeltelijke leraarsopleiding, zet Jan zijn vaderlijke zorg en organisatorische talenten breder in. Voor het geheel. In zijn vrije tijd wandelt Jan graag met de hond en past met zijn vrouw op de kleinkinderen. Dochter Lonneke is ook werkzaam in de sociale sector. Voorheen voor Stichting MEE en nu als onderwijsassistent. Ze heeft het van geen vreemde.
Veel activiteiten hebben ruim anderhalf jaar stilgelegen of zijn maar mondjesmaat doorgegaan. “Het was echt ellende in coronatijd”, vertelt Jan. “Maar af en toe zwemmen, of sommigen die zelfs helemaal niks extra’s konden doen. Of de ene week wel en de andere niet, waardoor hun wereld wel heel erg klein werd. Sociale contacten die sterk verminderden en ook hun gezondheid die achteruit ging”, vat Jan bezorgd samen. Wat hem ook na aan het hart gaat, is dat hij ziet dat veel LVB’ers (mensen met een licht verstandelijke beperking), met name degene die zelfstandig wonen, veel schulden maken op (gelegaliseerde) goksites. “De meeste hebben al een bescheiden inkomen, zoals de Wajong en het is daarom zeer belangrijk dat zij door instanties, of anderszins, begeleid worden. Ze denken alles te weten, maar helaas overschatten zij zichzelf vaak.” Ook krijgt KansPlus regelmatig signalen, dat LVB’ers voor de gek gehouden worden op sociaal vlak en in openbare situaties. “Het is aan ons allen om er wat mee te doen.”
Al in eerdere artikelen besteedde Valkenswaard24 aandacht aan wat iedere inwoner, instantie en bedrijf kan doen om de toegang te vergemakkelijken. Samen met Gehandicapten Platform en SeniorenBelang, zet KansPlus zich in om de belangen te behartigen en hun netwerk in te zetten voor iedereen die het nodig heeft. Want Niet alle mensen met een verstandelijke beperking kunnen zelf hun belangen goed behartigen. Bij complexere onderwerpen is ondersteuning vaak noodzakelijk, van familie en derden. De hulpbehoevende wordt zoveel mogelijk betrokken.
Voor vragen, informatie of een gesprek over KansPlus, kun je vrijblijvend een mail sturen naar vragen@kansplusvalkenswaard.nl.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android