Luister
muziek
1 oktober 2022 - 15:09
Deel dit artikel:

Ervaringsdeskundigen maken indruk als zij laten zien hoe het is om met handicap te leven

Tja, hoe smeer je een boterham als je blind bent? En hoe manoeuvreer je met een rolstoel door gangen heen? Afgelopen woensdagmiddag kon je ervaren hoe dat is in de beleefbibliotheek. Valkenswaard24 was er bij.

valkenswaard24
  / Bernice Dings
  • Beeld - Bernice Dings
Advertentie

Bij de start van de middag, met een voorleesmoment door burgemeester Anton Ederveen en kinderburgemeester Amy Vos, waren er meer ‘oudere’ kinderen aanwezig dan ‘jongere’. Maar in de loop van de middag kwam toch meer jeugd ervaren hoe het is om met een lichamelijke beperking te moeten leven.

Het door het gehandicaptenplatform georganiseerde evenement wil iedereen ervan bewust maken dat iedereen vrij toegankelijk aan de maatschappij deel moet kunnen nemen. Soms vraagt dat om aangepaste hulpmiddelen, soms om een helpende hand, maar bovenal meer inzicht, begrip en geduld.

Leven met een prothese

Tilly Wijnen-Firet was een van de vrijwilligers die over haar handicap vertelde. Door ziekte is haar linkerbeen tien jaar geleden geamputeerd. Een revalidatie bij Blixembosch volgde. “Daar zou iedereen eens een kijkje moeten gaan nemen, of maatschappelijke stage volgen”, vertelt ze gemoedelijk. “Dan leer je respect krijgen voor hoe patiënten omgaan met hun aandoening.”

Zelf toonde ze woensdagmiddag hoe verschillende beenprotheses haar leven vergemakkelijken. “Deze prothese gebruik ik tijdens het zwemmen. Die mag nat worden.” Ook vertelt Tilly over waar ze sociaal gezien mee te maken krijgt. “Ik maak het wel eens mee dat ouders hun kind wegdraaien als ze mij met mijn prothese zien, maar dan probeer ik toch altijd een gesprekje aan te knopen.” Met haar open houding en een grapje benadert ze bijvoorbeeld een kind met ‘dat heb jij niet hè, zo’n kunstbeen, ik wel’. Daarna is de verlegenheid met de situatie meestal weg.

Rolstoel, krukken en braille

Met krukken of met een rolstoel konden kinderen een parcours door de bibliotheek afleggen. “Het gaat niet altijd makkelijk”, laat kinderburgemeester Amy weten. “Maar nu weet ik wel hoe het voelt.” Andere aanwezige kinderen ervaren dat het best vermoeiend is om je voort te bewegen. Het vraagt nogal wat energie, spierkracht en goed vooruit kijken als je ergens langs wil.

Om te weten hoe het is om met een visuele beperking te leven, kon je met een speciale bril op door de bibliotheek bewegen, of een boterham te smeren, of een braille boek te ‘lezen’ met je vingertoppen. Zo kon iedereen een indruk krijgen waar iemand met een beperking mee te maken krijgt.

In het kader van Agenda 22, de VN-resolutie, gaat de werkgroep volgende week weer vijf stickers uitdelen aan instanties in Valkenswaard die hun toegankelijkheid op orde hebben.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie