Luister
Live
1 oktober 2020 - 06:10
Deel dit artikel:

Corsomaand ten einde, maar één dahlia blijft te allen tijde staan

Je mag de maand september in Valkenswaard gerust de corso- of dahliamaand noemen. Halverwege deze maand vindt steevast het Bloemencorso plaats. De schitterendste praalwagens, opgemaakt met fleurige dahlia’s, trekken door het dorp. Maar dit jaar is alles anders. Maar we duiken er wel in, met dit in het oog springende kunstwerk bijvoorbeeld.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs

Geen Bloemencorso door de straten. In plaats daarvan zijn door de buurtschappen kunstwerken gemaakt met dahlia’s, die geëxposeerd zijn op de Markt. De bloemen worden wel geplukt op de velden, maar komen niet op kleur in kratjes om geprikt te worden. Dit jaar worden wel boeketjes gemaakt, om toch nog mensen blij mee te maken. Eén dahlia blijft niet alleen deze maand zichtbaar voor het publiek, maar toornt als kunstwerk permanent boven de parkeerplaats uit op de hoek Leenderweg en Europalaan.

Scheidend voorzitter
Om het ontstaan van dit kunstwerk beter te begrijpen, is een bordje ernaast geplaatst. Als je je tussen de geparkeerde auto’s door wringt, lees je dat het kunstwerk - van cortsenstaal - is gemaakt vanwege 35 jaar Bloemencorso in 1988. Het is een jaar later aangeboden en onthuld door de scheidende voorzitter A.C. Lemmens van de Stichting Bloemencorso Valkenswaard. Ook op de voet van het kunstwerk staat vermeld ‘35 jaar Bloemencorso’.

Stalen stroken en een bloem
In 1981 schreven Nelleke van Tuyl en Frans Brom het boek Beeldschoon Valkenswaard. Hierin zijn beeldenroutes opgenomen en ook de Dahlia aan de Leenderweg krijgt de volle aandacht van de schrijvers. Het blijkt dat Frank van Schaik de kunstenaar is, die samen met diverse technische adviseurs van corsobuurtschappen tot dit resultaat is gekomen. 35 Stalen stroken lopen van onder naar boven en symboliseren het 35-jarige bestaan. Natuurlijk is de dahlia het symbool van het Bloemencorso en de stalen stroken omvatten een prachtige dahlia. De roest verwijst volgens de schrijvers Brom en Van Tuyl naar de kale corsowagen.

Sinds de onthulling is het kunstwerk wat verplaatst en is het tekstbordje 90 graden gedraaid. De namen van de elf bouwers van het kunstwerk staan ook op dit bordje vermeld.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug