Luister
Live
7 september 2021 - 05:45
Deel dit artikel:

Erepenning voor Ben Mondelaers als voorzitter Valkerij en Sigarenmakerij Museum

In het bijzijn van de vrijwilligers van het Valkerij en Sigarenmakerij Museum overhandigde wethouder Mieke Theus (cultuur) de gemeentelijke erepenning aan de heer Ben Mondelaers. Vanaf 2005 hanteerde hij de voorzittershamer. Burgemeester Anton Ederveen memoreerde in zijn speech de verdiensten van de scheidende voorzitter.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

Het is een gezellige drukte in de foyer van Cultuurcentrum De Hofnar. Op gepaste afstand zitten de vrijwilligers bijeen en worden toegesproken door burgemeester Anton Ederveen, die zijn woorden richt tot de heer Mondelaers. Hij herinnert zich de vele ontmoetingen met Mondelaers met onder andere de Amerikaanse president van de Valkerij, maar ook tijdens het 25-jarig bestaan in 2011, bij de historische vangplaats op de hei en bij de algemene ledenvergadering in Valkenswaard in 2013 van de International Association for Falconry met afgevaardigden uit 41 landen. “Dat alles onderstreept nog eens wat voor bijzonder cultureel erfgoed wij in ons midden hebben”, aldus de burgemeester. “Ook de aandacht voor de sigarenhistorie is van groot belang”, en Ederveen herinnert zich de vraag tijdens zijn sollicitatiegesprek in 2007 ‘of hij sigaren rookte'. Het ontstaan van het Museumkwartier in 2017 is ook onder de bezielende leiding van Mondelaers tot stand gekomen, evenals een verbouwing van het museum. In april 2021 heeft de heer Mondelaers de voorzittershamer neergelegd.

Bloemen en erepenning

“Die verdiensten zijn niet onopgemerkt gebleven. Voor jou een beetje lastig want de majesteit heeft dat al enkele malen in jouw richting uitgesproken, dus die gaat er niet komen. Maar je activiteiten en inzet zijn wel van enorm belang geweest voor de gemeente en de gemeenschap en daar staan we als gemeente ook graag bij stil. Daarom zal de wethouder behalve bloemen ook de gemeentelijke erepenning gaan uitreiken.” De erepenning kan worden toegekend bij gelegenheden van aanmerkelijk belang en langdurige aard van een persoon die zich op zeer uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de gemeente en gemeenschap. Mondelaers is verrast en neemt de penning graag in ontvangst, waarna ook een bijbehorende oorkonde wordt overhandigd.

Vrijwilligers

Daarna neemt de oud-voorzitter plaats achter de microfoon en zegt dat het een hele overgang is van het drukke bezig zijn met het museum naar de rustige tijd van nu. Het vraagt volgens hem tijd om alles een plek te geven. “Ik vind het een bijzondere uitdrukking van de gemeente om de erepenning te mogen ontvangen. Maar de uitvoering en de realisering van alle ideeën is toch iets wat een gezamenlijke activiteit is geweest met medewerking van alle vrijwilligers.” Mondelaers kijkt met plezier terug op de ontwikkeling die het museum heeft doorgemaakt. Van een klein lokaal museum dat op weg is naar een grote erkenning. “Het museum staat er nu en heeft nog heel veel toekomst voor ogen. Ik wens de vrijwilligers, het bestuur, de gemeente en het museum heel veel mooie ontwikkelingen toe in de toekomst.”

Volkomen verrassing

In een eerste reactie laat de jubilaris daarna aan Valkenswaard24 weten dat het stoppen als voorzitter een hele grote aanpassing is. “Er valt heel veel weg, maar het is goed dat er in het museum nieuw bloed komt, nieuwe inzichten en nieuwe dynamiek. Het is niet goed als je er altijd vanuit dezelfde ooghoeken naar kijkt, want het museum moet verder ontwikkeld worden en met de tijd meegaan. En de onderscheiding is voor mij een volkomen verrassing.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug