Luister
Live
14 april 2021 - 11:30
Deel dit artikel:

Liezeth vanuit Bonaire: ‘We willen nog wel eens het Bloemencorso meemaken’

In het tweede deel van de serie over Valkenswaardenaren in het buitenland is Liezeth Kwakkenbos-van Grootel aan het woord. Zij woont samen met haar man Walter Kwakkenbos op Bonaire. Onderneemster Liezeth staat er verstomd van dat iedereen in Nederland zich overal zo druk over maakt.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs

“Voordat wij naar Bonaire zijn geëmigreerd, heb ik altijd in Valkenswaard gewoond. Geboren en getogen op de Statie, waar mijn ouders de witte pomp en een garage hadden. De meesten kennen mij dan ook als dochter van Jan en Betsie van Grootel.” Liezeth - geboren in 1967 in Valkenswaard - maakt duidelijk dat ze mooie herinneringen heeft aan haar Brabantse geboortedorp, maar dat op Bonaire wonen en werken toch ook wel zijn voordelen heeft. Ze leert haar man Walter Kwakkenbos kennen tijdens carnaval. Hij is niet in Valkenswaard geboren, maar wel getogen. In mei 2006 verhuist het koppel naar Bonaire in de Caraïbische Zee met Kralendijk als hoofdplaats.

Zoals je ‘op’ Urk woont, woon je volgens Liezeth ook op Bonaire. “Er zijn geen gemeentes hier op het eiland. Bonaire zelf is sinds oktober 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. Er zijn wel wijken, maar dat zie je alleen op een plattegrond vermeld. We sturen wel een foto waarop ik bij een bon bini/welcome on Bonaire zit. Dat is het enige waaraan je dus kan zien qua tekst dat je op Bonaire bent. Dit is bij de eerste rotonde, als je van het vliegveld afkomt en richting centrum rijdt.”

Blue Bay Bonaire
Walter en Liezeth starten zelfstandig een watersportbedrijf en beginnen met een zeilboot. Inmiddels heeft hun bedrijf Blue Bay Bonaire er ook een grote sloep bij, waarmee ze ook tochten organiseren. Daarnaast liggen er kleine sloepjes en een motorboot voor de verhuur. Natuurlijk biedt de website meer info over het bedrijf van de twee Valkenswaardenaren.

De laatste keer dat Liezeth en Walter samen terugkwamen naar Valkenswaard was in 2018, vanwege een bruiloft van de zoon van haar broer. Een jaar later gaat Liezeth alleen terug. “Toen ging ik een weekje genieten bij en met ons mam. Ze is al 88 jaar en is wel ooit hier geweest, maar dat lukt niet meer.” Op de vraag hoe Liezeth nu terugkijkt op haar geboortedorp, zegt ze: “Ik vertel de mensen op Bonaire dat Valkenswaard een heerlijk Brabants dorp is, in een mooie omgeving en dat er veel te beleven is voor een dorp. Het is een gezellig dorp met leuk centrum, niet te groot en je kent er veel mensen.” Ook de natuur in en om Valkenswaard vindt ze bijzonder, met de bossen en heide.

Veel veranderd
Die Brabantse natuur is iets wat het paar wel mist. Liezeth: “Je kunt er zo heerlijk wandelen en fietsen in de bossen of op De Malpie. Dat is iets wat we hier dus niet meer doen, vanwege de warmte en ook omdat het altijd al vroeg donker is. Daar staat tegenover dat we hier een fantastische onderwaterwereld hebben om te snorkelen en te duiken, met schildpadden en dolfijnen. En bijna altijd de zon, natuurlijk.” Maar graag wil ze nog wel een keer het Bloemencorso meemaken en denkt ze terug aan de Handelse Processie en de kermis. Toch ziet Liezeth ook veranderingen. Ze schrijft: “Valkenswaard had ook altijd een zeer gezellig centrum met leuke en veel terrassen en een gezellig winkelgebied. Daar hebben we heel wat uurtjes doorgebracht. Alhoewel we dit nu dus niet meer zo vinden de laatste jaren. De Markt is de Markt niet meer en veel winkels staan leeg en is volgens ons de sfeer in het centrum echt weg.”

Wat niet meer mag
Of het echtpaar Kwakkenbos ooit nog in Valkenswaard zal gaan wonen? “Geen idee. Ik denk dat als we ooit van Bonaire weg zouden gaan, we eerder ergens anders zouden gaan wonen, dan in Nederland. Daar zijn tegenwoordig zoveel regels en dingen die niet meer mogen en kunnen. En zó druk. Hier wonen maar 22.000 mensen.” En ze gaat verder: “Die ellenlange discussies over wat nu wel en niet meer mag, en vooral niét meer mag. Waar maakt iedereen zich toch voortaan druk over, echt verschrikkelijk. Dat is iets wat we hier dus echt niet missen. En alle regels die er tegenwoordig komen over de gekste dingen. Onbegrijpelijk.”
Liezeth en Walter spreken desalniettemin de hoop uit dat men wel een dorp blijft en niet te veel meer gaat groeien en dat Valkenswaard weer de gezelligheid van vroeger terugkrijgt, met name in het centrum. “Maar we begrijpen dat de Markt wordt ‘aangepakt’.”

Op Bonaire nemen ze intussen hun nieuwe hobby op: de golfsport, in een prachtig stuk natuur met een echte originele 18 holes golfbaan. Liezeth en Walter vinden het leuk indien ze naar aanleiding van dit artikel reacties ontvangen, via info@bluebaybonaire.com.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug